Klaus Iohannis îndeamnă Marea Britanie să evite măsurile discriminatorii contra românilor

Publicat: 30 06. 2015, 18:09

Oficialii de la București consideră inacceptabile unele dintre propunerile antiimigrație formulate de premierul britanic David Cameron, precum oprirea accesului angajaților comunitari la credite fiscale timp de patru ani, notează FT.

Klaus Iohannis a explicat că înțelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigrația și abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor.

„Libertatea de circulație este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită”, a afirmat Iohannis.

În altă ordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul României în favoarea sancțiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina și a salutat suplimentarea prezenței NATO în România.

„Este vorba de modalitate de a oferi noi asigurări României, în calitatea de țară situată pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Asistăm la frecvente survoluri ruse pe coasta Mării Negre”, a spus Iohannis.

În același interviu, Klaus Iohannis a apreciat că premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze, considerând inacceptabil ca primul-ministru unui stat UE să fie anchetat pentru fapte ilegale. Referindu-se la situația premierului Victor Ponta, cercetat pentru trei infracțiuni, președintele a spus că ar trebui să demisioneze. „Cea mai bună cale este să demisioneze”, afirmă președintele. „Dacă nu este vinovat, așa cum susține, atunci nu este nicio problemă…, dar este inacceptabil pentru o țară europeană ca premierul să fie acuzat de procurori de fapte ilegale”, a adăugat el.

Iohannis consideră că nu se poate lupta împotriva corupției „cu mănuși albe”, apreciind că această luptă va dura cât timp va fi necesar. „Mulți se așteaptă la schimbări rapide, care, evident, nu se vor întâmpla imediat”, declară președintele. „Nu e altă cale, nu se poate lupta împotriva corupției cu mănuși albe”, declară Iohannis. „Va dura cât timp va fi necesar”, adaugă președintele. Publicația notează că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au obținut anul trecut peste 1.000 de condamnări și au inculpat alți 1.100 de suspecți. Peste 90 la sută dintre cei inculpați au fost condamnați, o performanță lăudată drept exemplară de susținătorii instituției și care îi deranjează pe critici.