Klaus Iohannis, mesaj pentru Diaspora: ”Îmi doresc ca prezența românilor peste hotare să fie o alegere, nu o necesitate”
”Îmi doresc ca prezența românilor peste hotare să fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate”, le-a transmis el reprezentanților românilor din străinătate, prezenți la Palatul Cotroceni la un eveniment care își propune să aducă împreună decidenți, oameni interesați de relația cu diaspora și expertiza unor state cu know-how în această privință, potrivit președintelui.
Șeful statului le-a propus celor din diaspora un parteneriat ”bazat pe încredere și scop comun: transformarea României într-un stat poster și puternic” și ”o nouă perspectivă asupra relației dintre stat și cetățenii care au ales să trăiască în afara granițelor țării”.
”Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor. Convingerea mea este că a valorifica potențialul românilor din afara țării înseamnă, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunăstarea tuturor românilor”, a subliniat Iohannis.
În opinia lui, ”bine angrenată de un stat atent”, diaspora poate deveni o resursă importantă pentru dezvoltarea și modernizarea României, ”un adevărat capital care poate fi valorificat”.
El a precizat că scopul întâlnirii de la Cotroceni este cel de a pune ”o piatră de temelie la crearea unui nou cadru, în care atenția față de diaspora să devină o prioritate națională”, ceea ce va trebui transpus în politici publice, programe și proiecte.
”Noua abordare pe care o propun, de a privi diaspora ca pe o oportunitate, pleacă de la câteva constatări. În primul rând, românii de peste hotare acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Acestea reprezintă un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puțini români au planuri concrete de întoarcere în țară. Sunt convins că numărul lor va crește pe măsură ce se schimbă abordarea statului față de cetățenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată și pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum”, a mai punctat președintele.
El a precizat că este la curent cu faptul că Guvernul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanța strategică acordată diasporei. ”Deja remarc atenția purtată informării cetățenilor despre votul prin corespondență, un drept câștigat de românii din afara țării cu multă trudă. Știu că sunt câteva inițiative ce se pregătesc deja și, la coagularea lor, le voi supune discuției cu înșiși beneficiarii lor, românii care trăiesc astăzi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-și îndeplini misiunea”, a afirmat Klaus Iohannis.
Șeful statului s-a referit la faptul că pentru a răspunde așteptărilor românilor de a se conecta cu țara și de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online – de la informații disponibile în rețea la cursuri și programe educaționale și antreprenoriale sau incubatoare virtuale. ”Avem datoria să le oferim mai mult, și anume oportunități concrete pentru a-i atrage să-și investească productiv talentul și resursele înapoi acasă”, a fost mesajul președintelui Iohannis.
”Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea românească și beneficia cu toții de transferul de idei și de proiecte în ambele direcții, din străinătate către România și invers. (…) România nu își permite să irosească prețiosul capital uman pe care îl reprezintă concetățenii noștri din afara granițelor. (…) Nu în ultimul rând, românii de peste hotare sunt importanți factori de influență în țările gazdă. Proiecția României în lume depinde în mare măsură de prezența, vorbele și acțiunile fiecăruia dintre ei”, a conchis șeful statului.