Președintele Klaus Iohannis a avut o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la finalul căreia a declarat că PNRR este o oportunitatea pentru implementarea unor reforme majore. Șeful statului a puncatat importanța investițiilor în infrastructură și educație, făcând un apel la autoritățile publice și partenerii economici și sociali implicați în fundamentarea și implementarea acestui plan să susțină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituțional sau privat.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat că Planul Național de Redresare și Reziliență urmează să fie supus aprobării Executivului și, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere.
Șeful statului a explicat că Planul va permite țării să finanțeze în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant.
PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România, a mai spus șeful statului.
„Am convenit astăzi, în cadrul ședinței cu liderii coaliției de guvernământ, cu prim-ministrul și cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Planul Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie supus aprobării Executivului și, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere.
Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize.
Totodată, este important să înțelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație.
Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro.
De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.
PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România. Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială, de circa 4 miliarde de euro.
Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice.
Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare, pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil.
Digitalizarea va fi o parte importantă în Educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale.
Elevii, studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro.
Europa se dezvoltă prin tranziție verde și digitalizare, iar România va investi substanțial, la rândul ei, în ceea ce înseamnă viitorul sustenabil.
În asigurarea tranziției verzi, vreau să menționez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanța prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puțină birocrație pentru cetățeni și un acces mult mai facil la serviciile publice. Vom investi astfel în servicii digitale destinate cetățeanului.
Investițiile pe care le vom face, totodată, în îmbunătățirea mediului urban vor permite locuitorilor să se bucure de aer mai curat, spații verzi și spații regenerate. În același timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătățire a condițiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiții care vor permite accesul la apă potabilă și canalizare.
Investițiile propuse prin acest Plan vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectați de pandemie, la noi oportunități de afaceri, consolidarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în economia noastră.
Fac un apel la autoritățile publice și partenerii economici și sociali implicați în fundamentarea și implementarea acestui plan să susțină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituțional sau privat”, a spus președintele Klaus Iohannis.