Președintele și premierul, vizită la spitalul militar ROL II. Klaus Iohannis. Îi asigur pe români că suntem pregătiți acum, dar în continuare vom lua măsurile pentru a fi și mai bine pregătiți. Lucrurile în continuare vor fi mai grave

Publicat: 28 03. 2020, 11:34
Actualizat: 07 04. 2021, 02:37
Vizita președintelui Klaus Iohannis la Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central / Sursa: Adminstrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au vizitat Spitalul Militar de Campanie ROL II, secție externă a Spitalului Militar Central, din incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni.

Președintele și premierul au vizitat sâmbătă spitalul militar ROL II în contextul în care ministrul Apărării Naționale anunțase că acesta va fi funcțional începând de sâmbătă. Formațiunea medicală va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

„Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar e gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune.

Iată deci că suntem pregătiți, România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii.

Însă, în același timp, trebuie să spun că, după ce se termină această criză, care, din păcate, va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România și vom lua toate măsurile pentru a avea dotările cu care să facem față oricărei situații, și unei epidemii, și unui dezastru.

Și în acest sens îi asigur pe români că suntem pregătiți acum, dar în continuare vom lua măsurile pentru a fi și mai bine pregătiți.

Oricât de pregătite ar fi autoritățile, și sunt bine pregătite, o parte semnificativă revine fiecărui român în acest demers de a preveni răspândirea coronavirusului.

Este foarte, foarte important – și o să repet acest lucru la fiecare declarație pe care o fac – evitați contactul cu alți oameni! Evitați să vă atingeți! Evitați să vă îmbrățișați! Evitați cu orice preț să vă întâlniți într-un loc închis cu mai mulți oameni.

Respectați toate normele de igienă! Oricât de paradoxal ar suna, cel mai important lucru este să ne spălăm foarte des pe mâini, să evităm să ne atingem fizic cu alte persoane.

Este o perioadă grea, este o perioadă foarte grea. Din păcate, și asta ne-o spun experții, lucrurile în continuare vor fi mai grave. Ne așteptăm, din păcate, la o creștere a numărului bolnavilor, dar vedem cu toții că și statul se pregătește din ce în ce mai bine.

Îmi doresc foarte mult ca și românii să fie din ce în ce mai bine pregătiți și să respecte aceste norme.

Împreună vom trece prin această criză.”

Instalarea spitalului ROL 2 în locația în care funcționează Spitalul Ana Aslan este aproape de finalizare, „nu doar cu instalarea și asigurarea funcționalității tehnice și logistice ci și a părții medicale, în sensul acreditării spitalului astfel încât, începând de sâmbătă, să devină operațional”, a declarat, în 26 martie, ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă într-un interviu în care, alături de Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent, Daniel Petrescu, a explicat măsurile adoptate la nivelul Ministerului Apărării Naționale pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19.În 18 martie, Ministerul Apărării Naționale (MApn) a anunțat că demarat acțiunea de montare a formațiunii medicale ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni.

Militarii au început atunci pregătirea terenului pentru montarea containerelor și echipamentelor, după care au instalat toate elementele componente ale structurii medicale și racordarea la utilități.

Conform informării MApN, formațiunea medicală ROL 2 are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcția medicală, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Potrivit MApN, formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.

GÂNDUL.ro a prezentat, vineri, 20 martie, primele imagini de pe șantierul noului spital construit din module la marginea Capitalei. În imagini prezentate se vede forfota de pe șantier, precum și paza militarizată a obiectivului. Spitalul a mai fost instalat în 2015, în timpul epidemiei de Ebola. Această unitate mobilă a mai participat și la exerciții NATO.

Un al doilea spital miliar – Spitalul Modular de Izolare și Tratament achiziționat din Olanda – a intrat în țară, joi, cu un convoi de autocamioane, prin PTF Nădlac, și este în curs de instalare la Constanța, pe terenul stadionului „Portul” din Constanța.