KLAUS IOHANNIS ȘI VICTOR PONTA – PRIMA DEZBATERE ELECTORALĂ. Cine a câștigat? Analiza lui Cristian Tudor Popescu

Publicat: 12 11. 2014, 17:32

Finaliștii în competiția prezidențială, Klaus Iohannis și Victor Ponta au avut în această seară prima dezbatere televizată, cei doi aflându-se față în față aproximativ o sută de minute. Confruntarea celor doi a fost anunțată cu doar o oră înainte ca aceasta să înceapă, Iohannis anunțându-și pe Facebook prezența în emisiune. 

„Distribuiți acest VIDEO: Până astăzi, Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publică, nu există niciun semn că s-ar dori o discuție pe această temă. În concluzie, las orgoliile mele deoparte și ne vedem la ora 20:00 la Realitatea TV într-o dezbatere televizată!”, se arată în postarea publicată pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis.

UPDATE 11:00 În cursul zilei de miercuri, deputatul PNL Ludovic Orban a afirmat că dezbaterea dintre cei doi nu a avut loc pe un teren neutru. Potrivit acestuia, Victor Ponta este un „dictator înnăscut”, care nu respectă legile în România și care l-a implicat pe șeful SRI, George Maior, în politică „Am tot auzit că Victor Ponta se referă la refacerea USL.. Ceea ce vrea să facă Victor Ponta este să constituie un USL, dar cu alte inițiale – Uniunea Șpăgarilor Liberi”, a afirmat Ludovic Orban.

Înaintea confruntării, echipele celor doi nu au reușit să ajungă la o înțelegere în privința unei confruntări înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale.

Gândul a transmis în format live text cele mai importante declarații ale celor doi competitori pentru a câștiga funcția supremă în stat. 

Printre temele abordate de candidați se numără problemele apărute la votul din diaspora, nivelul taxelor și impozitelor, despre pensii, Roșia Montană, dar și despre politica externă. 

Între cei doi au existat și schimburi mai dure de replici, discuția fiind fragmentată de mai multe ori, Victor Ponta intervenind în timp ce Klaus Iohannis își expunea punctul de vedere. Prezidențiabilul ACL a vorbit mai puțin, în timp ce Victor Ponta a fost mai agresiv, întrerupând de multe ori discursul lui Iohannis. 

Comentați live pe Facebook și pe Twitter și adăugați la finalul postărilor voastre #votesti și #vremsavotam, iar postările voastre vor apărea în timp real pe o platformă specială, din cadrul proiectului Vreau Președinte.

În același timp, vă invităm ca în timpul dezbaterii să intrați în aplicația de VOT ONLINE a Gândul.info pentru a vă arăta susținerea față de candidatul pe care doriți să-l vedeți președintele României.

Mai jos, gândul și Factual.ro vă prezintă „barometrul adevărului” pentru cele mai importante declarații ale celor doi candidați la președinția României:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis:

Cele mai importante declarații ale prezidențiabililor Victor Ponta și Klaus Iohannis

Victor Ponta și Klaus Iohannis au ajuns în studiou, prezidențiabilul ACL dând mâna cu Victor Ponta, cu Gabriela Firea și Daciana Sârbu, soția premierului. Victor Ponta a venit însoțit și de noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu. 

despre votul din Diaspora: 

Ponta: Românii din afară vor vota. Nu este cine apare mai bine într-o confruntare, nu este vorba de duminică. Este vorba de cum vedem eu și domnul Iohannis, echipele din jurul nostru ce se va întâmpla în următorii cinci ani. Eu doresc să conduc alături de un guvern USL, să schimb ce a fost în ultimii ani. Eu am fost aseară la un alt post de televiziune din respect. Pentru că eu cred și asta voi spune, cred că România după zece ani de dezbinare, ură, are nevoie de dialog, de un început care să șteargă lucrurile rele din trecut. Prin măsurile luate de BEC și MAE, iar noi am alocat sumele suplimentare pentru ca MAE să poate asigura cheltuielile privind votul, asigurarea tuturor condițiilor, slavă domnului că BEC nu a mai cerut completarea acelor în ..când spuneam de domnul Meleșcanu un om echilibrat a căzut ceva , sper ca domnul Meleșcanu să rămână în picioare să poate organiza alegeri. Cei de peste Prut și cred că ne urmăresc, la cei din Italia, cei din Spania, Marea Britanie, Franța, toți vor putea să voteze dacă vor respecta procedurile anti-fraudă. Decizia în privința secțiilor de votare aparține BEC. . Știam că mă văd cu domnul Iohannis, nu credeam că o să ocolească toate secțiile de vot. Au fost cinci secții în Germania. Câte secții credeți că ar trebui ca să fie în regulă? Ceea ce s-a întâmplat de marți, miercuri, o confiscare nerușinată – domnul Iohannis, echipa domniei sale. Oamenii care nu au putut să voteze au o cerere legitimă de cei care organizarea alegerilor. Regret că nu dați răspunsuri la întrebări. 

Iohannis: Eu am venit la această dezbatere din respect față de alegători. În afară de invitația generică de 90 de minute nu am primit alte detalii. Bănuiesc că dvs v-ați făcut un plan, nu știu despre câte minute vorbim. Am considerat că trebuie să vin la această dezbatere, deși dvs domnule Ponta ați evitat să discutăm despre o platformă neutră publică. 

Ponta: Aici nu e publică. Nu vă supărați, tratați-ne cu respect, pe cei de la RTV nu i-ați tratat cu respect. 

Iohannis: Eu nu v-am întrerupt. Aș fi vrut undeva. Domnul Rareș Bogdan, puneți-mă în temă. Fiind vorba de o dezbatere cu o greutate foarte mare, ar fi bine să știm despre câte minute vorbim și atunci vă pot răspunde cu foarte mare plăcere. Duminică în jurul orelor 12 m-a sunat care s-a dus să voteze la Munchen și mi-a spus că sunt aproximativ 1000 de persoane care așteaptă să voteze la consulat. M-a întrebat ce să facă. După amiază mi-a spus că sunt 1.500 de persoane și am spus că este o mare problemă. Seara la ora 9 mi-a spus că s-au închis porțile și o mie de persoane au rămas afară. Domnule Ponta ați organizat alegerile în diasporă execrabil.

Ponta: Spuneți-ne dumneavoastră cum să facem, că ne dați note la toți.

Iohannis: Fiecare cetățean are dreptul la vot

Ponta: E o lozincă.

Iohannis: Ați suprimat dreptul la vot. am teancuri de emailuri și de scrisori de la cetățeni revoltați că nu au putut vota în 2 noiembrie. Aceste lucruri trebuia să le prevedeți, era clar că vom avea o prezență destul de mare la vot. 

Ponta: Știți cât a fost prezența?

Iohannis: Au fost bruscați cetățenii de polițiile altor state. Domnule Ponta dvs trebuia să demisionați nu dl Corlățean, a fost trimis acasă de dvs ca să detensionați lucrurile. 

Ponta: Am zâmbit, parcă îl văd pe Traian Băsescu, critică.

Iohannis: Nu am semnat niciun fel de pact.

Ponta: Ce fel de pact am semnat

Iohannis: Nu mă preocupă.

Ponta: Au votat 161.000, domnnul Iohannis nu știe. 

Iohannis: Dumneavoastră le știți pe toate. 

Ponta: La Prut ați fost, la Chișinău ați fost, în Italia ați fost.

Iohannis: Dumneavoastră le-ați spus să pregătească portofelul.

Ponta: De unde știți dacă nu v-ați întâlnit cu ei. S-a schimbat procedura anti-fraudă. Cei care votează în Diaspora completează un formular, ceea ce a greșit BEC și a trimis către MAE să nu se completeze decât în fața biroului. Acum se descarcă online și doar semnătura se face în fața biroului. 132 de reprezentanți ai domnului Iohannis au lipsit din secțiile de vot. 

Toți românii, în 16 noiembrie, pe care domnul Iohannis nu i-a întâlnit să poată să voteze. Timp de o săptămână am vrut să vorbim despre planul de țară. În România 18.500 de secții de vot au votat fără probleme și în Diaspora vor vota toți românii care doresc să voteze. 

Dacă se organizează altfel lucrurile vor vota toți. 

Iohannis: Domnule Rareș Bogdan sper că dvs cronometrați. 

Ponta: Eu am spus că domnul Iohannis necunoscând lucrurile, dovadă că nu știa nici secțiile nici votanți, folosește niște lozinci pe care le folosea și Traian Băsescu. 

Ponta: Pe dvs nu vă pot bănui că faceți parte din vreo conspirație. Conform Comisiei de la Veneția și CCR orice schimbare legislativă e motiv de anulare a alegerilor. BEC poate lua toate deciziile pentru ca procesul electoral să se poată efectua în mod corect.

Toate deciziile BEC și adoptate de MAE vor asigura votul tuturor românilor din diaspora.

Iohannis: Domnule Ponta sunt într-un fel impresionat pentru că ați găsit foarte mult timp pentru plecări în Europa. Pe banii cui v-ați dus în Diaspora.

Ponta: Când am fost primit oficial de doamna Merkel. Vizita din Italia a fost plătită din banii PSD și în Spania.

Iohannis: De asta v-ați dus și le-ați spus de portofel.

Ponta: Vă rog să rămâneți politicos.

Iohannis: Înțeleg că ați fost pe banii partidului V-ați dus degeaba că tot prost ați organizat. Pe omul care a plecat din țară de rău ce i-a mers aici, nu l-ați convins. Omul și mi-a spus cineva că a făcut sute de km cu mașina, până seara nu a reușit să intre. Știu că nu vă preocupă aceste chestiuni foarte mult. Oameni care își sacrifică ziua liberă pentru a vota, nu au fost lăsați să voteze. De pomană le explicați cu Băsescu și cu legea. Dvs răspundeți de aceste alegeri, nu le-ați organizat bine. Faptele vă contrazic, miile de români care sunt supărați pe bună dreptate, faptele contra vorbelor. Dumneavoastră cu vorbele. 

Ponta: Jumătate trebuie să îi dau dreptate, că niciun candidat nu i-am convins pe românii din Diaspora că sunt 3 mil și au votat 160.000. E o problemă. Există abordări diferite, pentru cei din Republica Moldova, Bucovina – care sunt cetățeni ucrainieni, din Serbia, pentru ei exisstă un tip de abordare pentru păstrarea identității culturale. Pentru românii din Italia pe care eu i-am vizitat, iar domnul Iohannis, nu. președintele trebuie să discute cu omologii săi pentru ca toate drepturile să fie respectate în egală măsură cu cea a cetățenilor. 

Știți unde este cea mai mare comunitate?

Sigur ne spuneți dumneavoastră. Îmi pare rău vorbesc mai mult pentru că am lucruri de spus. 

Iohannis: Domnule Ponta ne tot spuneți multe lucruri, multe, doar că rămân vorbe. Fapte așteaptă oamenii din Diaspora. Am trimis voluntari cu formulare pentru dvs nu v-ați gândit la asta, cu toate că nu ar fi fost treaba noastră. Oamenii așteaptă fapte domnule Ponta. Dumneavoastră ne explicați doar de ce nu se poate. Dvs sunteți să rezolvați problemele, nu să le rezolvați. 

Și astăzi și mâine când ne revedem cu prim-ministrul o să îl rog să facă pentru Dumnezeu ceva să poată vota.

Ponta: O să aflați duminică. Dvs cred că veți afla luni. 

Ponta: Stanoevici nu are nicio atribuție legată de votul din diaspora. O să decidă domnul Tăriceanu dacă va păstra ministerul pentru românii de pretutindeni. Eu voi fi vinovat dacă nu vor românii din Diaspora să fie domnul Iohannis fericit. 

Întrebare: Am auzit bine, nu ați fost niciodată la Chișinău și Cernăuți.

Iohannis: Ați auzit foarte bine. Ele nu se află în România. 

Ponta: Să sun un prieten. Pot să sun un prieten. Domnul Iohannis a fost astăzi cu președintele PPE. Cel mai important vecin, este Republica Moldova. Tot ceea ce am făcut ca prim-ministru, domnul Iohannis a spus ele sunt în altă țară. 

Iohannis: Câți români sunt în Italia?

Ponta: Sunt 700.000 de români.

Iohannis: Sunt 1,1 milioane.

Ponta: Sunt 1,8 milioane.

Iohannis: Sunt 1,1 milioane. I-am numărat eu. 

Ponta: Susțin votul prin corespondență pentru 2016. 

DESPRE COMBATEREA CORUPȚIEI

Iohannis: PSD a fost împotriva în proiectul de revizuire a Constituției.

Ponta: Cine v-a spus lucrul acesta.

Iohannis: Pot să vă rog 

Ponta: Domnule Iohannis noi nu suntem slugile dvs prin România, nu suntem sclavii dvs. Nu sunteți parlamentari, de unde știți. Aș vrea mai mult respect. Când ați fost la mine în birou ați fost umil. Vreau să fiți ăla cuminte.

Iohannis: Cine credeți domnule Ponta. că sunteți în această confruntare. Credeți că aveți un birou aici, un minim respect dacă îl mai aveți. Vă rog să nu mă mai întrerupeți. Putem să faceți altfel, eu plec și dvs. 

Ponta: Și de la mine din birou ați plecat cuminte.

Iohannis: Cu coada între picioare va pleca cel care va pierde alegerile.

Ponta: Aveți o atitudine de moșier. 

Iohannis: Ar fi frumos dacă nu am vorbi unul peste celălalt.Domnule Ponta, sunteți deputat sau numai premier? Există o inițiativă legislativă pentru votul din corespondență și votul electronic? Ar fi bine să răspundă.

Ponta: Orice modificare se face cu minim șase luni. Nu a fost o asemenea inițiativă. 

Iohannis: Și când s-a vorbit despre Constituție, nu s-a vorbit despre asta, sunteți sigur, sigur?

Ponta: Am vorbit mult cu Crin Antonescu și am stabilit ce va susține USL în comisie.

Iohannis: Am citit stenogramele și dvs și colegii dvs din PSD au fost împotriva acestei chestiuni în Constituție. 

Iohannis: Putem să constatăm că în ultimii ani, unele lucruri au mers bine, alte prost. Lucrurile care au mers bine au fost independența justiției și consolidarea statului de drept. Voi lua toate măsurile pentru ca acest demers să continue. În ce privește ANI eu sunt de părere că trebuie îmbunătățită. Este bine să se consolideze ANI, iar legislația să fie unificată și pusă în concordanță cu cea europeană. În Constituție, la articolul 92, citim că președintele se bucură de imunitate. Atunci lucru mi se pare că este un lucru la care putem să renunțăm. Voi cere acestei comisii să reintre în discuție acest articol să renunțăm la imunitatea președintelui, președintele nu trebuie protejat mai mult decât sunt protejat aleșii din Parlament. Este inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetați pentru că PSD a votat împotriva anchetării unor parlamentari. Orice parlamentar trebuie să aibă protecție pentru votul politic, să nu fie anchetat pentru corupție. Aceste lucruri trebuie radical schimbate. Parlamentarii să poată fi anchetați ca orice alt cetățean.

Ponta: Spre deosebire de vorbele goale eu pot vorbi cu fapte. Doamna Kovesi a fost propusă de mine, șefa ÎCCJ a fost votată și de ministrul Justiției. Ceea ce trebuie să scăpăm în continuare este votul dublu. Spunea că i se pare ca cineva să nu poată fi anchetat. Poate nu își cunoaște colegii, domnul Varujan Vosganian este în această situație. Aveți un senator declarat definitiv incompatibil. Îl aveți pe domnul Chiuariu condamnat definitiv. Azi s-a propus arestarea unui alt apropiat, șeful PNL Prahova. Partea cu dublu discurs. Mă rog, articolul 92 se referă la atribuții în domeniul apărării. Articolul 94 era. Vreau să vă spun că președintele are imunitate ca senatorii și deputații.

Ponta: În 2012 a fost lovitură de stat?

Iohannis: La domnii Varujan Vosganian, Chițoiu putem verifica că PSD a votat împotriva ridicării imunității. Este așa cum v-am spus. Toate acestea ne arată că trebuie schimbată legislația în materie, regulamentele acolo unde se impun. Această Constituție e una care nu satisface nevoile anului 2014. Lucrurile sunt clare, e nevoie de o îmbunătățire netă a legislației. 

Ponta: Nu mi-a răspuns despre întrebarea despre 2012. 

VERDICTUL LUI CTP după prima parte: Nu s-a desprins niciun câștigător

Iohannis: Președintele CJ Constanța, președintele CJ de lângă Constanța, președintele CJ Argeș, președintele CJ Mehedinți și încă câțiva alții, Ce vă spune această enumerare? Sunt unii din respectabilii pesediști care au probleme cu legea, sunt cercetați sau condamnați. Sau dacă mergem în istoria PSD, avem și un fost prim-ministru care a fost condamnat. Nu știu dacă e cazul ca domnul Ponta să enumere pe cei care au avut problema cu legea pe cei din PNL. Să plătească toți, indiferent că sunt din PSD sau PNL.

Chestiunea a fost analizată de CCR, pe care și domnul Ponta o recunoaște, care a spus că procedurile sunt legale. Dacă e cazul să interpretăm fiecare lucru în parte sau nu , e mai bine să o lăsăm pe seama celor care studiază istoria recentă. 

Ponta: În modificarea Constituției, dacă asta e decizia majorității, sunt de acord cu arestarea. Orice modificare a Constituției se face cu un vot de două treimi, numai USL a avut acea majoritate. 

Ponta: Eu dacă voi fi președinte, nu voi mai fi șef de partid cum a fost Traian Băsescu. Partidele noastre PSD, PNL, începând cu PSD sunt cele care l-au propus prim-ministru în 2009 și atunci nu s-a rușinat. În 2014, l-au propus ca membru al Guvernului meu și nu s-a rușinat, a vrut să fie. Dacă președintele CJ Uioreanu și Căncescu sunt amândoi în arest preventiv, vă mândriți cu asta.

Iohannis: ACL va vota pentru schimbările pe Constituție, iar în ce privește încuviințarea toți parlamentarii ACL sunt dispuși să voteze la vedere. Dacă mergem în urmă, înainte să am eu un rol decisiv, știm cu siguranță că au fost alte discuții și nu are rost să venim cu istorii mai vechi. Acum suntem de acord să se ridice imunitatea celor vizați, arestarea sau urmărirea penală. 

E important să vedem ce am făcut în viitor. În ce privește parcursul pe viitor, este un bun câștigat pe care îl avem, independența justiției și existența unui stat de drept în România. În ce mă privește voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul să se amestece în treburile justiției, promovări pe bază de competență și nu pe bază de troc sau pact de coabitare. Dacă dvs dragi români alegeți președintele greșit, veți da justiția pe mâna corupților, dacă dați pe mâna președintelui corect veți întări independența justiției.

Ponta: Ce relație veți avea cu primul ministru?

Iohannis: Voi avea o relația corectă cu oricine va fi prim-ministru.

Ponta: Spunea un jurnalist că dacă iese domnul Iohannis are nevoie de mine să-i îndeplinesc programul electoral. Vorbește de fiecare dată despre coabitare, regret că nu a citit, se numește de colaborarea instituțională. 

Iohannis: Dumneavoastră știți ce ați semnat. 

Ponta: Cred că este corupție în toate partidele. Spre deosebire de altcineva, nu doar persoanele care conduc instituțiile, ne-au făcut ca aceste instituții să aibă rezultate. 

Iohannis: Ideea mi se pare foarte bună, eu președinte și dvs rămâneți premier. Eu voi colabora instituțional corect cu oricine va fi premierul României. Nu sunt puși acolo să se certe la televizor. Dacă se ceartă la televizor nu știu cum se ocupă de problemele României. 

DESPRE PENSII

Iohannis: Domnule Ponta de ce ați mințit pensionarii că le tai pensiile?

Ponta: Sunteți înconjurat de cei care au tăiat salariile, s-a mărit TVA, s-au închis spitale. Sunt semnate de domnul Predoiu, Blaga, dvs reprezentați PDL. Ați făcut două promisiuni, că veți aloca 6% din PIB pentru sănătate și educație, sunt zece miliarde de euro. Dacă tot puteți să calculați , ați folosit des termenul de pomeni electorale, sunt șase măsuri pe care le-ați criticat. 

Iohannis: De ce i-ați mințit pe pensionar că le voi tăia pensiile?

Ponta: Am aici documente. 

Iohannis: Sunteți în eroare. 

Ponta: Dvs vă uitați la cinci milioane de pensionari și le spuneți că nu le-a tăiat nimeni pensia.

Iohannis: Eu vreau să fiu președinte, să avem o economie funcțională, nu în recesiune tehnică cum a băgat-o guvernul Ponta. Indexarea pensiilor care e vândută ca o majorare este o obligație legală. Atunci când voi fi eu președinte vom avea o economie care să funcționeze și pensiile vor crește. Eu garantez că nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu președintele României. Iar acei fluturași cu care pesediștii v-au speriat prin Poștă a fost o campanie mizerabilă a PSD pentru că s-au folosit de o instituție publică pentru că ați crezut că poștașul v-a adus o înștiințare. V-a adus o minciunică.

Ponta: V-ați lămurit cât are pensia domnule Iohannis? Are 428 de lei. 

Iohannis: Pensia minimă este 350 de lei. 

Ponta: Știți câți pensionari are România.

Iohannis: Sunt sigur că ne veți spune dvs.

despre Roșia Montană

Ponta: Se ia o decizie politică în parlament. Sunt 5,3 milioane de pensionari. 

Iohannis: Sunt 5,4 milioane de pensionari. 

Ponta: Știți cât e pensia medie.

Ponta: E 844 de lei. Obligația de a indexa pensiile, nu are legătură cu creșterea economică. S-a aplicat doar în guvernul USL. Domnul Iohannis a spus foarte des despre pomenile electorale și ați criticat șase măsuri și să spuneți pe care le abrogați: legea pensiilor care vorbește de indexarea cu inflația, creșterea cu 10% a salariilor din sănătate, dublarea alocațiilor pentru copii, creșterea cu 16% a indemnizației pentru persoanele cu dizabilități, creștere subvenției agricole.

Iohannis: Ați făcut o fixație pentru soacra mea, care primește tot 350 de lei, nici părinții mei nu sunt fericiți că ați trimis echipă să îi filmați. nu faceți bine ce faceți.

Ponta: Eu nu am trimis.

Iohannis: Probabil ați aflat că nu președintele abrogă legi și parlamentarii vor analiza această chestiune. 

Ponta: Nu am vorbit niciodată despre familia dvs, am întrebat-o pe doamna Plumb. Mi-ați depus plângere penală împotriva soției, puteți să-i cereți scuze.

Iohannis: Așa cum dvs nu ați trimis echipă, nici eu nu am trimis pe nimeni. 

Ponta: Eu vă întreb dacă puteți să-i cereți scuze, că nu are nicio vină pentru aceste mizerii.

Iohannis: Imediat după ce vă cereți scuze că m-ați făcut vânzător de copii și traficant de organe. Imediat ce vă cereți scuze.

Ponta: Nu am cerut niciodată.

Iohannis: Imediat ce vă cereți scuze că nu sunteți un bun român că sunt protestant. Ați făcut cea mai mizerabilă campanie pe care a făcut-o cineva în România. Ne cerem amândoi scuze dacă suntem domni. Îmi cer scuze dacă am greșit cu ceva față de doamna din față. Dacă în această campanie am lezat pe cineva și aceste afirmații au fost false eu îmi cer scuze pentru aceste afirmații. 

despre taxe și impozite

Iohannis: Guvernul Ponta a introdus 36 de taxe și impozite noi, acciza suplimentară la carburant, mulți alimentează în străinătate, o catastrofă. După părerea mea, noi, PNL, suntem de părere că singura cale e relaxarea fiscală. Aceste lucruri nu se pot face de azi pe mâine, vom veni cu reduceri de impozite și taxe, cu reducerea TVA în așa fel încât să putem face toate aceste lucruri. Atunci când voi fi președinte și PNL va avea guvern în România vom reduce impozitele și taxe. 

Ponta: Eu vă răspund cu cifre, nu lozinci. 

Iohannis: Ați făcut bugetul pe 2015? Eu vă spun și 

Ponta: Știți cât e un punct de TVA. 

Iohannis: Da. Dar dvs știți cum se reduce evaziunea pe TVA. Evaziunea e în jur de 16,2% din PIB. Sunt date oficiale. Evaziunea fiscală e în zona TVA, de aceea am venit cu propunerea de reducere a TVA, pentru a reduce o cauză a evaziunii fiscale. Vom îmbunătăți colectare, vom putea compensa foarte ușor acele relaxări de impozite și taxe.

Ponta: Vorbe, să vorbim de lucruri serioase. Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde de lei , avem un excedent de 600 de milioane de lei. Avem deficit sub 2%, în 2015, 2016, nu trebuie să creștem nicio taxă. 

Iohannis:Tot în recesiune tehnică suntem.

Ponta: Dacă vineri când se dă INS, vă retrageți.

Iohannis: De ce să mă retrag, văd că vă pricepeți. 

despre FMI

Ponta: Anul viitor vom avea 1,4 deficit. Dacă plătim 5,7 milliarde de lei pentru profesori ne apropiem de 2 deficit. Pentru reducerea TVA trebuie crescute taxele.

Iohannis: FMI e îngrijorat pentru că avem un guvern ineficient, a distrus locuri de muncă, nu a realizat investiții, a dat banii la primarii migratori care au fost atrași în PSD pentru a falsifica votul la prezidențiale. Nu a fost în stare acest guvern să cheltuie banii, e cel mai prost rezultat pentru cineva care lucrează cu bugete. 

Ponta: Inflația 1,5%, cea mai mică din ultimii 25 de ani, creșterea economică 2,5%. Știrea exactă pentru că citiți știrea data de Mediafax, credem că este important este ca România să meargă înainte.

România cu mine președinte și cu domnul Tăriceanu va continua să fie cea mai performantă economie din această țară.
Iohannis: Sincer, mă îngrijorează. Nu este primul semnal de alarmă tras din afară.

despre politica externă

Iohannis: Securitatea României și faptul că suntem acum în situația în care suntem se datorează celor trei piloni pe care s-a bazat politica externă și care trebuie continuată. Nu trebuie să inventăm nimic în politica externă. Trebuie să dovedim că suntem parteneri de lungă durată, că putem să creștem bugetul pe apărare și de aici derivă de toate celelalte. Nu este nevoie de nicio axă nouă București – China. Pentru asta e nevoie de un președinte serios.

Ponta: Eu știu mai multe despre ce se întâmplă în regiune, parteneriatul strategic a fost continuat de toți președinții. Suntem un partener serios în NATO. Cred că România trebuie să exercite un rol mai important pentru prietenii din regiune: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia. România este un model pentru aceste țări. În ceea ce privește relațiile economice, într-o Europă care își restrânge activitatea, trebuie să găsim o piață de desfacere. Vreau să fac un lucru pe care îl face cancelarul Merkel, colaborarea cu China. Independența energetică față de Rusia.

Iohannis: domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roșia Montană. Roșia Montană nu poate să continue, nu este un proiect care garantează protejarea mediului. Mi se pare notabilă poziția duplicitară a domnului Ponta vizavi de această chestiune, este pentru prima dată când un premier are două păreri contrare. 

Eu vreau să schimb felul în care se face politică în România, mai puțină vorbe, mai multe fapte, mai puțină gălăgie, mai multă aplecare asupra problemelor. 

Ponta: Am candidat și nu aș fi candidat niciodată împotriva lui Crin Antonescu, ceea ce Klaus Iohannis a făcut, pentru a duce la sfârșit un proiect USL, să scăpăm de regimul Băsescu, de Falcă, de Blaga, să facem dreptate, pensii, salarii, agricultură, TVA scăzut și să facem o societate în care să nu mai fim divizați. Eu am văzut în această seară și atunci când ați venit la mine foarte multă poleială și nimic înăuntru. 

Dacă aveți vreun moment un sentiment de vinovăție față de oamenii care au crezut în USL că nu ați primit o funcție?

Iohannis: Domnule Ponta, USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea și noi nuam fost de acord, atât de simplă e explicația, oricât o punem pe alte note. Nu am venit la dvs pentru că guvernul a funcționat bine, ci pentru că a funcționat prost, eu am vrut să fiu vicepremier, dar nu ați suportat această chestiune. 

Ne-ați spus că ați votat cu Ion Rațiu, apoi că ați votat cu candidatul liberal?

Ponta: Nu pentru că sunteți doar o poleială a lui Crin Antonescu și a lui Ion Rațiu, înăuntru sunteți Traian Băsescu. 

Iohannis: Votați schimbarea. Nu socot că puteți să continuați această emisiune. eu socot că nu se poate continua discuția după spunem că s-a încheiat.

Ponta: Ne vedem la B1 TV și Antena3. 

–––––––––––––––––

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declarațiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice și jurnalistic, precum și cunoștințele experților care îi formează echipa. „Știm ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante și cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spațiul public în jurul alegerii Președintelui.

României prin verificarea în timp real a declarațiilor susținute de candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experții de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conținut de fiecare declarație.