Prima pagină » Știri » Klaus Iohannis: Timișoara este locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm azi

Klaus Iohannis: Timișoara este locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm azi

Klaus Iohannis: Timișoara este locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm azi
Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la instalarea administrației românești în Timișoara. Șeful statului a subliniat că Timișoara este locul de unde a izvorât libertatea de care românii se bucură în prezent, potrivit Președinției.

„România este parte integrantă a proiectului unei Europe unite, ca spațiu al securității, prosperității, justiției sociale și coeziunii. Românii și-au însușit acest proiect pentru că vine în continuarea aspirațiilor puse în operă de înaintașii noștri. Timișoara este unul dintre locurile în care acest proiect are rădăcini puternice: orașul în care s-a desăvârșit România acum 100 de ani este și locul de unde a izvorât, prin jertfă, libertatea de care ne bucurăm astăzi. Acum un secol, prin forța voinței populare și dăruirea pe câmpul de luptă, prin angajamentul politic al elitelor și stăruința diplomaților, românii au arătat că sunt dispuși să se jertfească pentru aspirațiile lor legitime, dar și că pot construi un stat modern, pe model occidental, o patrie a egalității în drepturi între toți cetățenii. Acesta este mesajul fundamental al actului de la 3 august 1919, pe care armata țării și administrația publică a Timișoarei l-au primit de la înaintași, moștenirea pe care suntem datori să o onorăm și să o transmitem, reîncărcată prin acțiunile noastre, generațiilor următoare!”, a transmis Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a adăugat că edificarea unui stat de drept și a democrației liberale este o trăsătură caracteristică evoluției societății românești.

„3 august 1919 este o zi cu un simbolism aparte pentru Timișoara, fiind data când s-a împlinit Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prin instalarea administrației românești în Banat. Prin extinderea administrației românești la Timișoara și în Banat, țara noastră căpăta, pentru prima oară, conturul tuturor provinciilor locuite de români. Instalarea administrației românești la Timișoara trebuie apreciată în contextul ei diplomatic și militar, în care România se dovedea loială în aplicarea tratatelor semnate cu Aliații și, în același timp, o forță contribuitoare la stabilitatea regiunii, amenințată de bolșevism. În anul marcării a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, izbucnită la Timișoara, moment fundamental în istoria contemporană a României, evocarea faptelor de acum un secol capătă astăzi o puternică semnificație. Cursul spre edificarea unui stat de drept, a unei democrații liberale, este o trăsătura caracteristică a evoluției societății românești, pentru care au lucrat toate generațiile, începând cu anul 1848. La edificarea unui stat fundamentat pe libertate, solidaritate și pe respectul și fructificarea tuturor identităților, timișorenii au contribuit din plin”, afirmă Klaus Iohannis, în comunicatul transmis de Președinție.

 

Citește și