Kosovo, la fel de sărac precum Etiopia sau Zambia, dar cu prețuri la nivel european
Kosovo este comparabil din punct de vedere economic cu state precum Etiopia și Zambia, având un PIB de numai 1.100 de dolari pe cap de locuitor, situându-se sub performanțele economice ale României și Bulgariei, cei mai săraci membri ai UE, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Deși Priștina și-a declarat suveranitatea din punct de vedere politic, pentru independența economică lipsește fundamentul, în pofida celor peste 22 de miliarde de dolari investiți de ONU timp de nouă ani, comentează Deutsche Welle.
Următorul pas pentru Priștina ar fi aderarea la UE, însă criteriile strict economice plasează Kosovo departe de comunitatea europeană, potrivit sursei citate. Deși are un produs intern brut de doar 1.100 de dolari pe cap de locuitor, în Kosovo prețurile zilnice sunt deja la nivelul celor din spațiul comunitar, iar moneda unică este deja folosită oficial în activitățile comerciale ale populației din Kosovo.
Sectorul public din Kosovo rămâne cel mai important angajator, iar cele mai mari salarii le primesc angajații misiunilor internaționale. Jumătate din economia privată este formată din comercianți și firme cu doi sau trei angajați, plătiți cu salariul minim, dezvăluie Deutsche Welle. Circa 375.000 de albanezi kosovari lucrează în Statele Unite, Germania, Elveția și alte state industrializate, trimițând în teritoriu circa 450 de milioane de euro anual, aproape jumătate din bugetul public, potrivit analistului Ibrahim Rexhepi.
Forța de muncă ieftină și resursele naturale ar putea transforma Kosovo într-o regiune atractivă pentru investitori. Rezervele subterane ale Kosovo constau în peste 20 de miliarde de tone de plumb și zinc și aproape 15 miliarde de tone de cărbuni și la fel de mult nichel.