Prima pagină » Știri » Kovesi, despre abuzul în serviciu, după decizia CCR: 245 dosare, cu prejudiciu de 188 milioane euro, clasate anul acesta

Kovesi, despre abuzul în serviciu, după decizia CCR: 245 dosare, cu prejudiciu de 188 milioane euro, clasate anul acesta

Kovesi, despre abuzul în serviciu, după decizia CCR: 245 dosare, cu prejudiciu de 188 milioane euro, clasate anul acesta
Mai multe pe gandul.info

„Avem o decizie care a produs câteva efecte dar care nu se reflectă în acvitatea DNA. Aceste efecte nu sunt neapărat chestiuni ce țin de activitatea DNA ci vizează întreaga societate. Până anul trecut, în rechizitoriile pe care DNA le-a întocmit doar pe abuz în serviciu, sechestrele au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei CCR, 245 de dosare au fost clasate, circa 188 milioane de euro, care au fost prejudiciu, rămân nerecuperate și aceste fapte nu mai pot fi investigate. (..) O simplă decizie a CCR a scos din buzunarele cetățenilor români 188 milioane euro, a declarat Laura Codruța Kovesi la o dezbatere privind legile justiției.

Decizia la care se referă șeful DNA datează din iulie 2016, când CCR a recomandat ca sintagma ”în mod defectuos” să fie înlocuită cu ”prin încălcarea legii”.

Procurorul șef al DNA a făcut referire și la teama funcționarilor de a semna anumite documente, precizând că „atunci când un funcționar cumpară materiale pentru primărie și greșește în așa fel încât cumpară la prețuri de 800% nu e o simplă greșeală”.

„Vedem că această discuție (n.r. referitoare la abuzul în serviciu) a apărut brusc acest an. Mai exact, anul trecut când a fost decizia CCR. (..) Dacă într-un an, DNA, în dosare în care reușeste să strângă probe, pune sechestre de 260 milioane euro, putem să ne imaginăm care este valoarea reală a pagubelor în domeniul achizițiilor”, a mai spus Kovesi.

Șefa DNA susține că, în ultima perioadă, s-a încercat intimidarea procurorilor, precizând că aceștia pot reacționa prin exprimarea punctelor de vedere, lăsând să se înțeleagă că modificarea legilor ar duce la intervenția politicului în activitatea procurorilor.

„Simțim cu toții, de cel puțin peste un an și jumatate, că suntem în asalt, un asalt care se manifestă prin hărțuiri, încercări de intimidare, critici, uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake news iar noi nu putem să reacționăm decât instituțional. (..) Putem trage un semnal de alarmă, să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte și adoptă legi în sensul ăsta, dacă statul român dorește ca miniștri, secretari de stat și persoane care dețin funcții politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul Justiției va fi colegul lor de partid și trimite Inspecția peste procurori, dar mai mult nu putem face”, a precizat Kovesi.

Citește și