Prima pagină » Știri » Kovesi, despre demisia Monei Pivniceru: Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral

Kovesi, despre demisia Monei Pivniceru: Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral

Kovesi, despre demisia Monei Pivniceru: Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral
Procurorul general, Codruța Kovesi, a declarat, joi, că în cazul votului privind demisia din magistratură a Monei Pivniceru, era o chestiune formală, fiind vorba de un act unilateral, precizând că nu a fost vorba de "tensiuni" în timpul ședinței.

Procurorul general, Codruța Kovesi, a declarat, joi, că în cazul votului privind demisia din magistratură a Monei Pivniceru, era o chestiune formală, fiind vorba de un act unilateral, precizând că nu a fost vorba de „tensiuni” în timpul ședinței.

„Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral. Poți doar să iei act de o demisie, la fel cum este și în cazul pensionării, s-a votat. Mai departe, procedurile care trebuie să urmeze nu sunt în competența Ministerului Public”, a spus Codruța Kovesi.

Ea a precizat, la ieșirea din sala de ședințe a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că discuțiile vor fi reluate la ora 13.30.Întrebată dacă a fost o ședință tensionată, procurorul general a spus că nu a fost vorba de „tensiuni”.

„A fost o discuție despre cvorumul de azi, pentru că în momentul în care se lua act de demisia doamnei Pivniceru nu mai era cvorum pentru celelalte puncte de pe ordinea de zi”, a declarat Codruța Kovesi, precizând că era extrem de important ca joi să se deruleze audierile pentru judecătorii care s-au înscris pe posturile vacante de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Kovesi a subliniat că ședința a continuat în cvorumul prevăzut de lege.

Întrebată dacă se vehiculează nume ale eventualilor înlocuitori ai lui Pivniceru în CSM, Kovesi a spus că nu au fost astfel de discuții.

Premierul Victor Ponta a plecat, în jurul orei 12.30, de la CSM, dar a anunțat că se întoarce, precizând că este bucuros că joi a fost întrunit cvorumul Plenului Consiliului și că Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiției.

Primul ministru a spus că va merge la ședința de Guvern și va aștepta decretul președintelui de eliberare din funcția de magistrat a Monei Pivniceru și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

„Sunt bucuros că a fost cvorum, că Mona Pivniceru va putea să fie chiar de azi ministru al Justiției”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că sunt multe probleme de rezolvat la Ministerul Justiției, printre care bugetul ministerului pe anul viitor, intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, obligațiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de demisia Monei Pivniceru din CSM și din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Președintele CSM, Alina Ghica, a anunțat că după redactarea hotărârilor, documentele vor fi trimise președintelui, care urmează să emită decretul de eliberare din funcția de magistrat a Monei Pivniceru.

După emiterea decretului de eliberare din funcție, Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiției. Propunerea premierului ca Mona Pivniceru să preia conducerea Ministerului Justiției ar urma să fie trimisă președintelui, care va emite decretul de numire.

Premierul Victor Ponta a declarat, după decizia Plenului CSM, că procedura de numire a Monei Pivniceru la Justiție poate continua după ce hârtiile de la CSM pleacă spre Președinție.

Ședința Plenului CSM a început cu discuții aprinse, după ce a fost propusă suplimentarea ordinii de zi cu luarea în discuție a posibilității aplicării în cazul Monei Pivniceru a unei prevederi legale potrivit căreia poate fi amânată plecarea acesteia din ICCJ.

Potrivit președintelui Asociației Magistraților din România (AMR), discuțiile în cadrul ședinței Plenului CSM au început ca urmare a faptului că președintele Consiliului a pus în discuție suplimentarea ordinii de zi cu posibilitatea termenului de 30 de zile de preaviz în cazul Monei Pivniceru.

Președintele AMR a precizat că din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție nu exista o cerere expresă de acordare a unui preaviz, nefiind astfel motivată suplimentarea ordinii de zi cu propunerea președintelui CSM.

„În principiu, legea prevede un termen de 30 de zile în beneficiul instituției la care s-a înregistrat demisia persoanei respective pentru că, fiind vorba de o decizie unilaterală (demisia), se consideră că ar putea interveni în orice moment și că ar putea exista lucrări neterminate de către persoana care își înaintează demisia”, a explicat președintele Asociației Magistraților din România.

Reprezentanții AMR au susținut că CSM a încercat să găsească un „artificiu legal” prin care au urmărit amânarea demisiei efective a Monei Pivniceru.

Totodată, o judecătoare, care a spus că este „din teritoriu” și că de două zile așteaptă ședința CSM, a intervenit la începutul ședinței și a susținut că Mona Pivniceru a fost nevoită să își dea demisia din magistratură, fiind împiedicată detașarea ei de la instanța supremă la Ministerul Justiției.

Fostul președinte al AMR Viorica Costiniu a spus că premierul trebuie să fie foarte conștient de faptul că numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiției înseamnă de fapt numirea unui ministru independent.

După mai multe discuții tensionate, membrii Plenului CSM au votat hotărârile prin care au luat act de demisiile Monei Pivniceru din CSM și din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deciziile au fost apoi anunțate de președintele CSM, Alina Ghica.

Roxana Alexe, [email protected]

Citește și