„Se negociază (la Bruxelles n.r.) profesionalismul celui care trebuie să dețină această funcție. Din perspectiva comisiei tehnice, am fost prima. În urma audierilor din Parlament, din nou, am fost prima. Aștept rezultatul acestor discuții dintre Parlament și Consiliu. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba. Am ieșit prima. Aștept rezultatul acestor negocieri”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșire din sediul CSM, unde au fost discutate două acțiuni disciplinare pe numele ei.
Precizările vin în contextul în care a doua rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-șef european va avea loc miercuri, la Strasbourg, după ce discuțiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun rezultat.
Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).
În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT cu o zi înainte.
În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.
Având în vedere că Laura Codruța Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament și Consiliu, pentru a ajunge la un consens.