Kovesi: DNA are două dosare pentru fraude la bacalaureat, unul la Sibiu și altul din 2012 la Slobozia

Kovesi: DNA are două dosare pentru fraude la bacalaureat, unul la Sibiu și altul din 2012 la Slobozia
Publicat: 05/07/2013, 16:49
Actualizat: 21/08/2014, 18:34

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a anunțat, vineri, că procurorii anticorupție fac cercetări în două dosare care vizează posibile fraude la bacalaureat, un caz fiind în Sibiu și celălalt din 2012, în Slobozia. „La nivelul Direcției Naționale Anticorupție avem înregistrate în acest moment două dosare. Noi am comunicat public stadiul anchetelor, este începută urmărirea penală. Aș vrea să precizez că instrumentăm astfel de dosare doar atunci când persoanele care sunt implicate dețin funcții de organizare, de control în această activitate. Acesta este motivul pentru care nu am instrumentat toate dosarele care au avut ca obiect corupția cu ocazia acestor examene”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Unul dintre dosare vizează o suspiciune de fraudă la bacalaureat în Sibiu, DNA Alba-Iulia începând urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influență.

În cel de-al doilea dosar, procurorii anticorupție fac cercetări cu privire la un caz de fraudare a bacalaureatului la Slobozia, din 2012.

„Mai este un dosar în care se fac verificări cu privire la un examen de bacalaureat care a fost susținut la Slobozia. A fost preluat săptămâna trecută. A fost începută urmărirea penală, sunt investigațiile în curs, se fac audieri și toate probele care se administreză în astfel de situții”, a precizat Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA.

Kovesi a mai spus că, în anii trecuți, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de corupție, fiind întocmite rechizitorii, iar în cel puțin șase cazuri există hotărâri definitive de condamnare.

„Cred că ar fi un moment important ca aceste hotărâri de condamnare definitive să fie analizate. Să se stabilească care au fost cauzele care au favorizat sau care au generat astfel de situații și, cu ocazia organizării altor examene, să fie avute în vedere toate vulnerabilitățile care au fost identificate, cel puțin din perspectivă penală”, a mai spus șeful DNA.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, joi, că procurorii Serviciul teritorial Alba-Iulia au început urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influență.

Procurorii susțin că Giupană a primit, luni, de la candidatul respectiv suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susținea că are influență asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reușita la proba de Limba și literatura română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea și desfășurarea examenului în județ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba și literatura română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă și Viorel Giupană, interdicția de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Crețulescu, declara că întreaga comisie de bacalaureat de la acel centru de evaluare – formată din președintele Sorin Joantă și alte patru cadre didactice – a fost demisă, măsura fiind luată pentru a nu plana suspiciuni asupra comisiei.

O altă anchetă privind fraude la bacalaureat a fost începută la Parchetul Capitalei, pentru suspiciuni de dare și luare de mită la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influență, aceasta fiind arestată marți, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Membrii comisiei de examen și profesorii supraveghetori care au participat la proba scrisă la Limba română au fost audiați luni la Poliția Capitalei.

Vineri, după ce a fost susținută ultima probă a bacalaureatului, procurorii au început audierea ca martori a elevilor care au susținut examenul la Liceul „Bolintineanu”. Aproximativ 250 de elevi vor da declarații de martor în acest dosar, în zilele următoare.

Catalina Cocolos, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Mamele surogat, interzise în Italia. Ce riscă cei care încalcă legea?