„Este un past important în procedură. Această procedură nu este finalizată. Va trebui să așteptăm decizia oficială. Cred că este o recunoaștere a activității depuse de întreg sistemul de justiție. În egală măsură cred ă este o reușită a tuturor românilor care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și au apărat statul de drept, în special atunci când au fost momente mai dificile. Cred că a contat și faptul că eu am obținut primul loc în urma interviului tehnic, dar cred că acest vot la fel ca și cel din Parlamentul European este un vot de încredere, de susținere a unei societăți care a sprijinit justiția și valorile europene și fără ajutorul cărora nici eu nu aș fi reușit”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Digi24.
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.
Surse europene au declarat pentru MEDIAFAX că votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniștrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.
„Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi și validează și ei prin procedură internă ce a decis Consiliului UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, au explicat pentru MEDIAFAX surse europene.
Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.
Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a anunțat, pe Facebook, că marți a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european.
Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.
Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziția de procuror-șef european fac parte Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), S&D, Spania și Maite Pagazaurtundua, vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.
Întrebată cum va vota joi Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, Viorica Dăncilă a subliniat că împotrivă.
Președintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare către Consiliul UE în care a reiterat susținerea față de Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, conform unui comunicat de presă al instituției.
Pe 26 iulie, Jean-Francois Bohnert a anunțat că rămâne candidat pentru postul de procuror-șef al Uniunii Europene, iar Franța nu a transmis Consiliului UE schimbarea poziției, potrivit site-ului Politico.eu.