Kovesi, exilată la Sibiu, dar păstrată în Capitală de procurorul general
This browser does not support the video element.
Procurorii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercuri, în cadrul Secției, să o repartizeze pe Laura Codruța Kovesi la DIICOT Sibiu, unitatea de parchet de unde provine. Fosta șefă a DNA va activa în acea instituție în calitate de procuror. La scurt timp, Augustin Lazăr, procurorul general al României, a făcut un anunț surprinzător: Kovesi rămâne la București ca să implementeze Strategia Națională Anticorupție pentru perioada 2016-2020.
Augustin Lazăr a declarat miercuri, la sediul CSM, întrebat dacă ia în calcul să o delege pe Laura Codruța Kovesi pe altă funcție decât cea de procuror DIICOT că este posibil să existe discuții privind o activitate ce ar aduce un plus în Ministerul Public.
„Procurorii care își incheie activitatea la DNA de regulă își continuă activitatea în cadrul Ministerului Public, folosindu-și experiența pe care au dobândit-o la DNA. Este foarte posibil să ne gândim la o activitate care să fie bună și care să aducă un plus Ministerului Public cu experiența câștigată la DNA. Urmează să vedem în perioada următoare”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr.
Precizările vin după ce Secția pentru procurori a CSM a decis, miercuri, să o repartizeze pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, la DIICOT Sibiu, unde va activa în calitate de procuror, începând cu data de 9 iulie.
Secția pentru procurori a CSM a decis, miercuri, să o repartizeze pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, la DIICOT Sibiu, unde va activa în calitate de procuror, începând cu data de 9 iulie.
Procurorii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, miercuri, în cadrul Secției, să o repartizeze pe Laura Codruța Kovesi la DIICOT Sibiu, unitatea de parchet de unde provine. Fosta șefă a DNA va activa în acea instituție în calitate de procuror.
Procurorii CSM au discutat miercuri, începând cu ora 10:00, cererea Laurei Codruța Kovesi de a-și continua activitatea în calitate de procuror.
Decizia vine după ce președintele României Klaus Iohannis a emis luni decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anunțul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
„Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcția de procuror șef DNA și începând de astăzi (luni-n.r.) nu voi mai lucra în Direcția Națională Anticorupție. Voi rămâne procuror”, a spus Laura Codruța Kovesi, la scurt timp după anunțul privind revocarea sa din funcție.
Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat, miercuri, întrebat dacă Laura Codruța Kovesi urmează să îi fie consilier, că posturile sunt ocupate, dar că așteaptă să vadă ce decide Secția de Procurori în privința locului unde își va desfășura activitatea.
„Secția de procurori va decide unde își va desfășura activitatea. În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experiență considerabil în DNA, de fiecare dată când s-a întors în Ministetul Public și-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care îl are tocmai pentru a valorifica experiența”, a declarat Augustin Lazăr.
Procurorul general a negat însă că Laura Codruța Kovesi urmează să îi fie consilier: „Cele trei posturi de consilier la Parchetul General sunt ocupate în acest moment, prin urmare sunt speculații din media”.
Laura Codruța Kovesi a fost revocată luni, de către președintele Klaus Iohannis, ca urmare a deciziei Curții Constituționale de la începutul lunii iunie, prin care s-a stabilit că există un conflict instituțional între președinte și ministrul Justiției cu privire la cererea de revocare a procurorului șef al DNA, venită din partea lui Tudorel Toader.
Procurorii CSM vor discuta, miercuri, cererea Laurei Codruța Kovesi de a-și continua activitatea în calitate de procuror.