Prima pagină » Știri » Kovesi propune o ordonanță de urgență pentru rezolvarea crizei de personal din Ministerul Public

Kovesi propune o ordonanță de urgență pentru rezolvarea crizei de personal din Ministerul Public

Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a ridicat, joi, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, problema modalității de recrutare a procurorilor și a propus promovarea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei de personal din Ministerul Public.

Procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, a ridicat, joi, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, problema modalității de recrutare a procurorilor și a propus promovarea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei de personal din Ministerul Public. Codruța Kovesi a susținut că ocuparea funcțiilor de conducere este o problemă a conducerii Ministerului Public pentru că o parte sunt ocupate prin examen, iar altele la propunerea ministrului Justiției.

Potrivit lui Kovesi, sunt procurori care au absolvit Institutul Național al Magistraturii (INM) și care au dat examene destul de dure pentru a intra, cât și pentru a absovi Institutul și sunt procurori care au intrat în magistratură pe baza unui interviu la Consiliul Superior al Magistraturii. Procurorul general a spus că, din discuțiile pe care le-a avut cu colegii și cu procurorii din teritoriu, a înțeles că modalitatea de recrutare a personalului prin interviu nu a fost "cea mai fericită pentru că nu toți procurorii sunt pregătiți profesional la fel". În legătură cu modul de ocupare a funcției publice în Ministerul Public, Kovesi a afirmat că, din punctul său de vedere, ar trebui să se realizeze la propunerea procurorului general.

Potrivit modificărilor din vara anului 2005, procurorul general, adjuncții acestuia, șefii de secție din Parchetul Instanței Supreme, șefii DNA și DIICOT sunt numiți de președinte la propunerea ministrului Justiției. Anterior propunerile le făcea CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuție, în ședința de joi, Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în sistemul judiciar. După discutarea chestiunilor ridicate de reprezentanții Comisiei Europene, Consiliul, care a apreciat deja Raportul drept obiectiv, va anunța măsurile pe care le va lua pentru îmbunătățirea aspectelor semnalate în document.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Citește și