Kovesi sesizează Inspecția Judiciară după declarațiile lui Dragomir: „Afirmațiile sunt calomnioase și denigratoare”
În cererea de efectuare a unor verificări, transmisă de conducerea DNA către Inspecția Judiciară, procurorii susțin că „Daniel Dragomir a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor”.
De asemenea, DNA susține că declarațiile „au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.”
„Afirmațiile sunt calomnioase și denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București, au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților. Afirmațiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege”, mai precizează Parchetul.
Daniel Dragomir, fost șef în cadrul SRI, a declarat, într-un interviu televizat, că SRI se ocupa de rechizitorii și asigura un „culoar” pentru obținerea condamnării. Dragomir acuză că printre magistrați se află și acoperiți.
„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau în instanță, în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării”, a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.
Fostul angajat SRI a confirmat că Serviciul se ocupa și de completele de judecată.
„Se trimiteau bilețele, prin mesageri anume desemnați către judecători anume desemnați. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic, relații dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. Al doilea caz, pe bază de șantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA și în al treilea rând al ofițerilor acoperiți în Justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția”, a mai spus Dragomir.
„Odată cu plecarea lui Florian Coldea s-a pus batista e țambal. E nevoie de o evaluare internă pentru a verifica persoane. Deasupra tuturor chestiuniilor se află Constituția și ea a fost călcată în picioare de unii ofițeri, de unii generali. Este datoria Serviciului să caute și să găsească cum s-au întâmplat lucrurile ca să nu se poată repeta”, a declarat Daniel Dragomir.
Daniel Dragomir a plecat din SRI în anul 2013, susținând că gestul său de a demisiona a fost un act de onoare, deoarece viziunea sa și ceea ce se întâmpla în Serviciul Român de Informații nu mai coincideau.
Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Fost șef în cadrul Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism din SRI, Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informații despre Laura Codruța Kovesi și angajații firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona și intimida. Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, cauza în care a fost condamnat de prima instanță, în decembrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare.