Prima pagină » Știri » Kovesi, verificată de Inspecția Judiciară în cazul protocolului cu SRI

Kovesi, verificată de Inspecția Judiciară în cazul protocolului cu SRI

Kovesi, verificată de Inspecția Judiciară în cazul protocolului cu SRI
Detalii în articol

Luju.ro a depus la Inspecția Judiciară o plângere în care o acuză pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, că a mințit în comunicatul din 27 ianuarie 2017, în care se preciza că DNA și SRI nu au încheiat un protocol.

Inspecția Judiciară urmează să înregistreze sesizarea jurnaliștilor, după care vor începe verificările.

„Procurorul șef al DNA nu a participat la videoconferințe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional și nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI. Nu există și nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA și nici protocol secret Coldea/Kövesi”, se preciza în comunicatul de presă al DNA din 27 ianuarie 2017.

Protocolul din 2009 dintre SRI și Parchetul General a fost publicat vineri, are 18 pagini și prevede elaborarea de strategii comune, dar și constituirea de echipe operative comune. În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul SRI-Parchetul General cuprinde și un capitol referitor la colaborarea cu Direcția Națională Anticorupție (DNA). Astfel, potrivit documentului, SRI a acordat sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce reveneau Direcției Naționale Anticorupție – structura centrală, cu privire la punerea în aplicare a actelor de autorizare eliberate în temeiul art.91 din Codul de procedura penală.

Sprijinul tehnic consta în transmiterea semnalului, managementul și întreținerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spațiile destinate Direcției.

Recepționarea semnalului și transcrierea comunicațiilor interceptate se făcea de către DNA.

„Rețelele LAN aferente spațiilor destinate beneficiarului vor fi implementate de către Serviciu, cu suportarea cheltuielilor de către Direcție. Sunt interzise orice intervenții software constând în testări de aplicații, modificarea softului existent și altele asemenea, asupra sistemului informatic. Tentativele de intruziune în bazele de date ale sistemului, dincolo de limita admisă prin drepturile de acces, atrage după sine decuplarea de la sistem”, potrivit protocolului.

În ceea ce privește operațiunile tehnice audio/video autorizate, documentul prevede că, la cererea scrisă a Parchetului sau parchetelor teritoriale, SRI efectua operațiuni tehnice audio/video, în baza actului de autorizare emis de instanța de judecată sau de procuror, pe momente operative, în cazuri concrete, numai prin intermediul ofițerilor de legătură desemnați de Serviciu. Operațiunile erau realizate de unitatea specializată, cu aprobarea directorului Serviciului și numai în cazurile prevăzute de protocol.

„Acțiunile audio/video vor fi executate de unitatea specializată a Serviciului sau de direcțiile județene de informații, sub coordonarea procurorului de caz, în baza unui „Plan comun de actiune” întocmit de reprezentanți desemnați ai celor două părți și aprobat de șeful unității specializate a Serviciului sau de șefii direcțiilor județene de informații”, se mai arată în document.

Citește și