Anul trecut, Marius Bulancea și-a depus candidatura pentru funcția de procuror european, însă a fost respins, la scurt timp după ce Laura Codruța Kovesi a fost nominalizată pentru șefia EPPO de către Comisia LIBE a Parlamentului European.
La acea vreme, Ministerul Justiției i-a propus Consiliului Uniunii Europene pentru funcția de procuror european (cu funcție de execuție) din partea României pe procurorii Claudiu Dumitrescu, Cătălin Borcoman și Daniel Horodniceanu.
Marius Bulancea a fost procuror DIICOT Iași, iar ulterior a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, mai apoi fiind numit consilier de către Laura Codruța Kovesi.
Datorită funcției de consilier al Laurei Codruța Kovesi, Marius Bulancea a fost delegat să conducă secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, secția a II-a DNA.
În fapt, Marius Bulancea a instrumentat dosarul procurorului general Tiberiu Nițu, dosar care ulterior a fost clasat de ICCJ care a stabili că faptele de care era acuzat inculpatul nu existau.
Ulterior, Marius Bulancea a finalizat dosarul Gala Bute, moment în care ministrul Raluca Prună a decis să propună numirea lui în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA.
În septembrie 2015, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorii Marius Bogdan Bulancea – procuror șef secție, Paul Silviu Dumitriu – procuror șef adjunct secție, și Jean Nicolae Uncheșelu de la DNA, pentru dosarul deschis pe tema OUG 13/2017, în privința căruia CCR a stabilit că procurorii și-au depășit atribuțiile și au încălcat Constituția. Însă ÎCCJ a decis că procedura desfășurată de Inspecția Judiciară a fost viciată și a decis anularea acțiunii disciplinare.