Prima pagină » Știri » La 15 ani în clasa I. „Rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola de societate oamenii care au încălcat legea, ci acela de a încerca să-i reeduce”

La 15 ani în clasa I. „Rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola de societate oamenii care au încălcat legea, ci acela de a încerca să-i reeduce”

La 15 ani în clasa I.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a spus, la deschiderea anului an școlar la Centrul de Detenție Craiova, că cel mai tânăr elev are 15 ani și este în clasa I, iar cel mai mare are 25 de ani și este în clasa a XI-a, arătând că aceștia puteau avea o altă viață dacă mergeau la școală.

„Am ales să particip la deschiderea anului școlar într-un centru aparținând Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru a încerca să atragem atenția, și în acest fel, asupra unor realități mai puțin cunoscute. Cel mai tânăr elev, în vârstă de 15 ani, este înscris în clasa I, iar cel mai mare are 25 de ani și este înscris în clasa a XI-a. Există subiecte complicate pe care societatea este preocupată să le dezbată în acest moment, toți suntem apăsați de propriile griji și probleme, dar nu trebuie să trecem cu vederea lecția pe care acești peste 100 de tineri din Centrul de Detenție Craiova o oferă”, a declarat, luni, ministrul Robert Cazanciuc, la festivitatea de deschidere a anului școlar.

Ministrul Justiției a atras atenția asupra faptului că lipsa educației, motivată în multe cazuri de lipsa posibilităților materiale, poate duce la tragedii, precizând că tinerii din acest centru ar fi avut o altă șansă în viață dacă ar fi putut urma cursul școlar firesc al oricărui copil, dacă ar fi avut ocazia să învețe nu numai să scrie, să citească, dar și să primească un set de valori morale, să afle ce înseamnă respectarea legii și ce consecințe poate avea nerespectarea ei.

„Rolul sistemului penitenciar nu este acela de a izola permanent de societate oamenii care au încălcat legea, de a-i închide în spatele unor ziduri înalte, ci acela de a încerca să-i reeduce și să-i pregătească, pentru ca atunci când se reîntorc în mijlocul comunității să aibă mai multe șanse de reintegrare”, a adăugat Cazanciuc.

Ministrul a precizat că este necesar să se investească în școli, spitale, drumuri, dar trebuie făcute investiții și în sistemul penitenciar, pentru că, în multe cazuri, condițiile de detenție sunt la limita umanității și pentru că, în lipsa banilor și a personalului, va fi dificil să se vorbească de reintegrarea persoanelor condamnate.

„Colaborăm foarte bine cu Ministerul Educației și datorită acestui parteneriat, în fiecare an, în sistemul penitenciar, sunt peste 2000 de absolvenți ai cursurilor de instruire școlară. Evident, nu vom reuși să schimbăm peste noapte ce nu s-a făcut 25 de ani, dar sunt pași importanți pe care îi facem. În toate aceste demersuri avem nevoie și de susținerea societății, iar această susținere nu poate să vină decât dacă noi demonstrăm că ne facem datoria, că prin munca dumneavoastră acești tineri au o șansă și nu reprezintă un pericol pentru societate”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Justiției le-a urat succes atât elevilor, cât și educatorilor, arătând că succesul nu vine decât prin efortul conjugat al tuturor.

„Și pentru că astăzi este sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, aș lansa tuturor elevilor și profesorilor invitația de a vizita mausoleele de la Soveja, Mărăști și nu numai, pentru a înțelege ce înseamnă lupta tinerilor pentru idealuri”, a spus Robert Cazanciuc.

Citește și