Povestea inteligenței sale ieșite din comun începe încă de dinainte de a ajunge pe băncile școlii. Radu Andrei citea cărți în timp ce colegii lui abia rosteau câteva silabe. Un psiholog a stabilit că Radu are un coeficient de inteligență peste medie.
„După ce a fost testat la psiholog, ne-am gândit că ar putea să facă mai multe clase odată, dar psihologul ne-a sfătuit să-l lăsăm cu cei de vârsta lui, pentru că ar fi un stres în plus, dar să-i diversificăm domeniile de interes”, spune mama lui Radu, Mihaela Andrei.
Radu face programare încă din clasa a II-a. Palmaresul de medalii al elevului la olimpiade este deosebit. În anul școlar 2008-2009, a obținut mențiune la Olimpiada Națională de Informatică, iar un an mai târziu a luat premiul I la Olimpiada Națională de Informatică. Au urmat premiul I la Olimpiada Națională de Informatică (2010-2011 și 2011-2012), mențiune la Olimpiada Națională de Informatică și premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Fizică (2012-2013).
În anul școlar 2013-2014, Radu a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Informatică, premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Fizică și medalia de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, dar și o mențiune la Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori.
Cât despre reușita de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Kârgâzstan, Radu Andrei spune că i-a oferit satisfacția depășirii baremelor stabilite de profesori: „Una dintre problemele de la proba teoretică a fost aproape exclusiv de fizică, implicând doar câteva noțiuni ușoare de astronomie. Am obținut punctajul de 8,3, peste punctajul maxim de 8 puncte, deoarece profesorii aveau ocazia să dea puncte în plus daca rezolvarea problemelor era una deosebită”.