„Pe atunci, aveam minte de copil. Am muncit la o terasă în vacanța dintre clasa a XI-a și a XII-a, apoi în timpul anului școlar și am renunțat la liceu. M-am gândit că dacă merg la școală îmi voi pierde serviciul și nu voi mai câștiga bani. Tatăl meu a murit când eram în clasa a noua, noi suntem șase frați. Eram șase copii crescuți de o mamă singură, iar eu mi-am luat drumul meu”, povestește femeia care împlinește miercuri 36 de ani și care și-a făcut un cadou de ziua ei: a promovat, la 18 ani de atunci, examenul de Bacalaureat cu media 9,96, a doua din județul Galați. Ea și-a terminat anul acesta studiile, la seral, la Liceul Tehnologic „Ovid Caledoniu” din Tecuci.
Mihaela Emiliana Alexandru, în anul în care a renunțat la liceu
„Am făcut-o pentru mine”
E o promisiune pe care și-a făcut-o demult, chiar de atunci când a renunțat să se ducă la școală, spunându-și că se va înscrie, în anul următor, la liceu, la seral. Dar pe care multă vreme nu a reușit să și-o țină. Când avea 19 ani, a apărut fiica ei și a amânat ideea. „Nu-mi pare rău. Am o fetiță frumoasă, care este astăzi în clasa a zecea, am un rost în viață, am pentru cine să trăiesc. Am avut o viață perfect normală, poate că nu am avut cine știe ce joburi din cauza faptului că nu am terminat liceul. Am fost vânzătoare, am fost agent imobiliar, am fost plecată vreo doi ani în Spania. Acolo există o altă atitudine față de angajați, lumea se uită la ce pot să faci nu la ce studii ai. Aici ți se cere diploma de Bac ca să vinzi la un butic la colțul străzii, dar nu ți se oferă nimic în schimb”, spune Mihaela Emilia Alexandru.
S-a decis să se reînscrie la liceu și să își dea examenul de Bacalaureat pentru ea însăși. „Am făcut-o mai mult pentru mine. Ești vânzătoare, ai o colegă și afli că are facultate și te gândești că poate ai putea și tu să faci o facultate. Lumea asta crede. Că dacă nu ai Bac-ul, ești prost. Nu este chiar așa. Mie nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu judecată din acest motiv, dar am colegi la seral care povestesc că lumea se uită ciudat când trebuie să completeze o cerere, iar ei scriu că nu au studii”, povestește Mihaela Emiliana Alexandru.
Mesajul pentru tinerii care au picat Bac-ul: „Arătați-le tuturor că puteți!”
Ghinionul de a fi rămas fără slujbă, în urmă cu un an, s-a transformat într-un noroc care i-a permis să-și termine liceul. „Mi-a făcut mare plăcere să merg la școală, să citesc autorii români din programă. Cred că m-a ajutat că m-am dus la ore cu mintea omului matur. Dacă tot m-am dus, am avut grijă să nu stau degeaba în bancă”, spune femeia care povestește că îi place să citească. Nu este de acord cu aceia care îi judecă pe tinerii care nu au promovat examenul de Bacalaureat.
„Nu înțeleg de ce se dă vina pe ei, pentru că și societatea din jurul lor contează. Greșeala este și la cei din jur, nu cred că adolescenții de astăzi sunt mai proști decât cei dinaintea lor. Eu le-aș transmite acestor tineri să schimbe părerea societății despre ei. Arătați-le tuturor că puteți. Ambiționați-vă”, spune femeia în vârstă de 35 de ani. Spune că fiica sa, care peste doi an dă examenul de maturitate este mândră de ea. „Spune că „mami este cea mai tare” și că are de atins un standard. Nu știu dacă ar trebui să fie atât de mândră, nu am făcut nimic special. Am învățat, subiectele au fost ușoare, eu mă așteptam la lucruri mult mai grele”, povestește Mihaele Alexandru, care își dorește acum să urmeze o facultate. „Nu e niciodată prea târziu să încerci să faci acel lucru pe care nu l-ai reușit niciodată. Poate, odată, vei putea”.