La Brașov a fost inaugurat joi Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic, considerat a fi cea mai modernă și performantă clinică de oncologie din România și din Europa centrală și de Est. Clinica a fost realizată printr-o investiție privată în valoare de 24 de milioane de euro, din care 8 milioane de euro pentru construirea și amenajarea clădirii și 16 milioane de euro pentru aparatură și echipamente.
Realizat în doar un an și jumătate pe un teren de 5.400 mp pus la dispoziție de primărie – pentru care aceasta va încasa anual o redevență de minimum 20.000 de euro – Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic Brașov are o suprafață construită de 8.200 mp (parter și patru etaje) și dispune, între altele, de o platformă completă de investigații paraclinice de imagistică de înaltă performanță, de cel mai modern și complet compartiment de radioterapie din România, de un laborator complex de analize – biochimie, hematologie, imunologie, micorbiologie, histopatologie, citologie etc. – de o secție de chirurgie și terapie intensivă ultramodernă, precum și de un compartiment clinic cu 94 de paturi, toate echipamentele și aparatele medicale fiind computerizate, de fabricație americană 2012. De asemenea, clinica este dotată cu un sistem IT integrat de monitorizare a tuturor compartimentelor, precum și a pacienților, conceput și dezvoltat de specialiștii IT din cadrul ei, pe o platformă Apple.
Dispute politice
Singurul oficial care nu a dat curs invitației la inagurarea clinicii – la care au fost prezenți, între alții, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Bodoc Florin, și dr. Ionuț Bazac, fost ministru al Sănătății – a fost șeful Consiliului Județean Brașov, liberalul Aristotel Căncescu. Încă de la lansarea proiectului, acesta a fost unul dintre adversarii săi declarați, calificându-l drept „încă o afacere pedelistă, a lui Marcel Butuza, omul primarului Scripcaru, care i-a dat terenul gratis, la care s-a asociat din păcate și Gheorghe Duțu de la PSD, din cauza ei Spitalul de Oncologie din Brașov va dispărea, iar bolnavii vor muri cu zile, pentru că nu-și vor permite să se trateze la clinica lui Butuza”.
„Atacurile lui Căncescu nu sunt singurele de care am avut și probabil că o să mai avem parte, ne-au luat în colimator și alții, din zona medicală, care ne-au acuzat că
Salariile pornesc de la 500 de euro
Aurel Tudose ne-a precizat că noua clinică înseamnă și crearea, până în prezent, a o sută de noi locuri de muncă: 30 de medici și 70 de asistente, infirmiere și personal tehnic – fizicieni, specialiști IT etc. – toți angajați cu contracte pe durată nedeterminată, la care se adaugă alți 35 de medici colaboratori, din țară și străinătate, urmând ca până în vara anului viitor numărul salariaților să ajungă la 170. Toți cei 100 au urmat stagii de pregătire de câteva săptămâni în cele mai reputate clinici de profil din Austria, Germania, Elveția, Cehia și Turcia, ale căror costuri totale s-au cifrat la peste 200.000 de euro. De asemenea, salariile încep de la 500 de euro net pentru o asistentă și 1.500 de euro pentru un medic.
Între specialiștii noii clinici de la Brașov se numără și personalități medicale precum dr. Claudia Buzumurgă, medic primar de medicină nucleară, care a renunțat la postul de la Institutul Inimii „N. Stăncioiu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Șerban Costa, șeful secției de chirurgie oncologică de la Clinica de Oncologie din Magdeburg, prof. dr. Anca Ligia Grosu, de la Clinica Universitară din Freiburg (Germania), prof. Thomas Cerny, șeful departamentului de oncologie al Spitalului Cantonal din St. Gallen (Elveția) și prof. dr. Michael J. Eble, de la Spitalul Universitar din Aachen (Germania).
Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate
Potrivit managerului Aurel Tudose, în cel mai scurt timp clinica va avea și contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Brașov, astfel încât un număr cât mai mare de asigurați să poată beneficia de consultații, investigații, analize și tratamente aici. În ceea ce privește tarifele, acestea vor fi cele stabilite de Ministerul Sănătății și decontate de Casa de Asigurări, cu un plus de maximum 20% dacă pacientul solicită servicii suplimentare. Cât privește costul unei zile de spitalizare, acesta va fi între 15 și 40 de euro, în funcție de regimul dorit de pacient, de 3, 4, sau 5 stele, adică rezervă cu un pat, ori salon cu două paturi sau cu trei paturi. De asemenea, clinica are și două saloane cu câte patru paturi rezervate cazurilor sociale, bolnavi de cancer neasigurați și fără venituri care vor putea beneficia gratuit de investigații, intervenții chirurgicale și tratamente post-operatorii