Potrivit unor recomandări ale ministerului Sănății, vaccinarea este bună și pentru persoanele care au contractat COVID în ultima perioadă. Instituția mai subliniază că administrarea unui ser este necesară deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta variind de la om la om.
Privitor la cei care care s-au infectat cu virusul înainte de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că doza de poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
În ceea ce privește persoanele care s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.
Pacienții cărora le-a fost administrat tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele pot reduce eficacitatea acestuia.
„Este recomandat ca persoanele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, cu sau fără simptome, să nu se vaccineze până nu trece perioada de timp precizată mai sus, în funcție de situație”, precizează Ministerul Sănătății.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a spus că se așteaptă ca imunitatea de turmă să fie obținută până la jumătatea lunii iulie a acestui an. Prezent în studioul postului francez de radio RTL, oficialul european a prezentat primul „pașaport european de sănătate”, explicând că acesta va fi disponibil în întreaga Uniune Europeană „în două-trei luni”.
Tema imunității de turmă este dezbătută la nivel global, existând cercetători care opinează ca aceasta nu va putea fi atinsă niciodată.