La ce ajută CAFEAUA și ce cantitate ar trebui să consumi pentru o inimă sănătoasă
În cazul în care îți place să bei cafeaua neîndulcită, ei bine, află că ai suficiente motive să nu renunți la ea. Există mai multe efecte pozitive decât crezi. Iată despre ce e vorba!
Cafeaua fără zahăr conține un număr mare de antioxidanți, poate chiar mai mulți decât majoritatea alimentelor.
Antioxidanții împiedică acțiunea radicalilor liberi și daunele oxidative asupra celulelor.
Cafeaua este una dintre cele mai importante surse de polifenoli și acizi fenolici.
Polifenolii acționează ca antioxidanți pentru a-ți proteja corpul de stresul oxidativ.
Aceasta poate ajuta la reducerea riscului apariției unor probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, bolile inflamatorii și cancerul.
„Cafeaua neagră conține peste 1.000 de substanțe chimice bioactive, care care pot contribui la longevitate”, spune specialistul în medicină integrativă, Betsy Greenleaf.
Iată care sunt cele mai semnificative beneficii pentru sănătate ale cafelei negre, studiate de oamenii de știință, începând cu funcția creierului și cogniție, până la sănătatea intestinală.
Studiile au arătat că anumite cantități moderate de cafea neagră, între 3 și 5 căni pe zi, scad riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.
Dar aceste beneficii pot fi mai mari dacă acea cafea nu conține lapte, zahăr și alte arome pe care sigur le adaugi.
Reduce riscul de insuficiență cardiacă și sprijină metabolismul
În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea neagră, pe zi, sunt asociate cu un risc redus, pe termen lung, de insuficiență cardiacă.
În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.
De asemenea, sprijină metabolismul. Există unele cercetări conform cărora cafeaua poate accelera metabolismul și chiar ajută la pierderea în greutate – sau cel puțin poate juca un rol în gestionarea greutății.
„Studiile sugerează că această băutură afectează stocarea grăsimilor în celule, stimulează metabolismul și promovează microbiomul intestinal. Toate acestea ajută la menținerea unui corp sănătos și a unei greutăți normale”, a mai spus specialistul.
Totodată, are și efecte de îmbunătățire a performanței.
Cofeina are și efecte de îmbunătățire a performanței, motiv pentru care mulți oameni o beau ca supliment, înainte de antrenament.
Cafeaua are și dezavantaje, în afară de cele binecunoscute, precum insomnia și sevrajul.
Dar în cele din urmă, cafeaua este un stimulent, potrivit MindBodyGreen.