Prima pagină » Știri » La doi ani de la incendiul din Maternitatea Giulești, medicii spun că este imposibilă altă tragedie

La doi ani de la incendiul din Maternitatea Giulești, medicii spun că este imposibilă altă tragedie

La doi ani de la incendiul din Maternitatea Giulești, medicii spun că este imposibilă altă tragedie
Tragedia de la Maternitatea Giulești este încă vie în amintirea celor care acum doi ani au trăit clipe de coșmar, însă medicii spun că este imposibilă o repetare a unei astfel de drame, întrucât au fost luate toate măsurile de siguranță, sunt senzori de fum și a fost rezolvată problema personalului.

Tragedia de la Maternitatea Giulești este încă vie în amintirea celor care acum doi ani au trăit clipe de coșmar, însă medicii spun că este imposibilă o repetare a unei astfel de drame, întrucât au fost luate toate măsurile de siguranță, sunt senzori de fum și a fost rezolvată problema personalului.

„Așa o dramă este practic imposibil să se mai repete. Lucrăm pe protocoale foarte stricte. Avem senzori de fum, uși profesionale care se închid automat, iar dacă se oprește curentul, se deschid instantaneu. Avem generator de curent și aparate de aer condiționat cu purificare, speciale pentru spitale”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX doctorul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Panait Sârbu”, de care aparține Maternitatea Giulești.

Totuși, pentru cei care în 16 august 2010 au trăit clipe de groază, mai ales pentru părinții celor micuților, amintirile se șterg greu. Medicii nu știu dacă femeile care au asistat atunci la tragedia din spital au mai revenit pentru diverse probleme medicale sau tratamente la Maternitatea Giulești.

Deși dotările au fost făcute de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale încă din 2010 și completate continuu, în 2011 femeile însă se temeau să vină la Maternitatea Giulești, a mai spus Doru Pană.

„Simțeam teama când vorbeam cu ele. Acum nu se mai simte acest lucru. Condițiile din maternitate sunt comparabile cu acelea din spitalele occidentale”, a adăugat medicul.

Chiar și problema personalului de la secția de nou-născuți a fost rezolvată, în pofida legislației care a interzis angajarea unei persoane doar dacă alte șapte ies din sistem.

Mai mult, pentru a alunga teama din sufletul femeilor, Spitalul „Panait Sârbu” are propriul site unde pot fi văzute „imagini cu noul chip” al unității sanitare, a mai spus medicul.

Doru Pană a adăugat că deși în 2010 și chiar și în 2011 a fost o perioadă grea, anul trecut au născut în Maternitatea Giulești 3.452 de femei, fiind aduși pe lume 404 prematuri și 1.110 cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme. De asemenea, 44 de nou-născuți cu diverse probleme de săntate au fost transferați la Spitalul „Panait Sârbu” din alte unități sanitare.

Medicii de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, unde au fost salvați cinci dintre nou-născuții aduși atunci în stare gravă, mai știu puține lucruri despre aceștia.

Cinci bebeluși, trei băieței și două fetițe, au supraviețuit incendiului din august 2010, iar starea lor este bună. Doar trei au mai venit constant la control, au spus medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, care își amintesc frecvent de zilele grele în care micuții abia veniți pe lume se luptau pentru viață.

„Sigur că nu putem uita ușor acele zile, chiar dacă la noi în spital vin sute de cazuri grave numai în clinica de chirurgie plastică și arsuri. Dintre cei cinci supraviețuitori, la control au venit constant trei. Au o evoluție bună. Sigur, mai sunt încă sechele”, au precizat medicii.

În 16 august 2010 au fost aduși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost atunci salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Medicul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București, și echipa lui, spun, la doi ani de la incendiu, că cele mai grele momente au fost cele în care trebuiau să intre în spital și nu puteau din cauza aglomerației, iar apoi, când au ajuns în ATI, trebuiau să lucreze pe întuneric, într-o atmosferă apăsătoare.

„SMURD lucrează numai cu cazuri la limita dintre viață și moarte. Transportăm sute de arși, adulți și copii, din toate colțurile țării la spitalele de referință din Capitală. Dar ceea ce a fost la Giulești era impresionant pentru că erau mulți copii foarte mici la un loc. Nu aveam spațiu, lumină, iar minutele cântăreau apăsător de greu. În pofida acestei situații, a fost o colaborare excepțională între echipa noastră și ce a medicilor de la Giulești. Atunci, nimeni nu ar fi vrut să audă despre așa ceva. Astăzi trebuie să acceptăm acest adevăr. Zeci de medici și asistente au venit de acasă ca să acorde primul ajutor. Am avut o echipă extraordinară. Chiar o rezidentă de la ginecologie a venit ulterior să facă practică la SMURD, ca să fie pregătită pentru orice situație limită”, a declarat, joi, medicul Bogdan Oprița.

În fața Materrnității Giulești, joi seara vor fi aprinse lumânări și va fi ținut un moment de reculegere în memoria celor șase copii care au murit în urmă cu doi ani.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în data de 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu”, pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea sunt acuzați de neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Citește și