Prima pagină » Știri » La licitație, prețurile lactatelor au EXPLODAT. La unt, majorările sunt chiar și de 5,5 la sută

La licitație, prețurile lactatelor au EXPLODAT. La unt, majorările sunt chiar și de 5,5 la sută

La licitație, prețurile lactatelor au EXPLODAT. La unt, majorările sunt chiar și de 5,5 la sută
Indexul global al produselor lactate a crescut din nou, cu mai bine de un procent, cu ocazia celei de-a doua licitații din 2020 înregistrată pe platforma GlobalDairyTrade (GDT), miercuri, 22 ianuarie a.c., pe fondul majorărilor prețurilor pe produs, la aproape la toate mărfurile tranzacționate.

O parte a creșterilor este pusă pe seama vremii secetoase care s-ar putea instaura în lunile următoare, situație care ar putea pune și mai mult presiune pe prețuri, iar cealaltă ca urmare a cererii crescânde venită din partea nordului Asiei și din Orientul Mijlociu.

Concret, indexul prețurilor GlobalDairyTrade (GDT) a crescut cu 1,7%, cu o medie a prețurilor de vânzare de 3.434 dolari SUA pe tonă de produs, după o altă majorare înregistrată cu ocazia primei licitații din 2020 și care totaliza 2,8 la sută, potrivit Reuters.

Majorări de tarife erau înregistrate la majoritatea produselor tranzacționate. Creșterile de preț porneau de la 0,7 procentele la laptele praf degresat, respectiv de la 2,4 la sută pentru laptele praf integral, până la un 5,5% la unt.

Cu ocazia ultimei licitații, nu mai puțin de 33,165 tone de produse lactate au fost vândute, potrivit datelor publicate pe site-ul GDT –  https://www.globaldairytrade.info

Analiștii sunt de părere că prețurile lactatelor au recuperat terenul pierdut la finele anului trecut. Riscurile generate de secetă nu fac altceva decât să genereze și mai multă presiune.

„Privind către perspectiva lunilor februarie și martie, vremea secetoasă își va face simțită prezența și va pune și mai multe presiune pe prețuri”, a afirmat Nathan Penny, economist senior al departamentului Rural din cadrul ASB Bank, citat de agenția de presă.

Rezultatele înregistrate la licitație ar putea afecta dolarul neozeelandez, în condițiile în care sectorul lactatelor generează mai bine de șapte procente din Produsul Intern Brut al țării.

Licitațiile GDT sunt ținute de cooperativa Fonterra din Noua Zeelandă, însă operează independent de gigantul de piața lactatelor.

Organizația cooperatistă din Noua Zeelandă, entitate deținută de 10.500 fermieri-acționari, controlează o treime din comerțul mondial cu lactate.

Licitațiile GDT se țin de două ori pe lună, următoarea tranzacționare urmând să aibă loc la data de 4 februarie 2020.

România: preț mic la achiziția de lapte de la producător, preț mare la raft

Potrivit Coface, în țara noastră, doar un litru din aproape patru obținuți este livrat către procesatorii de lapte, context în care deși România se situează pe locul 10 în UE ca producție de lapte crud, este doar pe locul 20 din punct de vedere al laptelui trimis spre procesare.

Acest aspect este determinat de prețul scăzut de achiziție, dar și de concurența produselor din import mai ieftine. În același timp, prețul la raft al laptelui este și de cinci ori mai mare decât cel de achiziție, acesta fiind justificat de procesatori prin costurile de transport (costuri de combustibil, accize, roviniete, infrastructura precară, etc)„, precizează Coface.

Chiar dacă în Noua Zeelandă, profitul pare să fie împărțit în mod echitabile între producători și procesatori, țăranul român se orientează către autogospodărire, iar atunci când vinde producția obținută de lactate, încasează un preț extrem de redus comparativ cu prețul final de la raft.

„România are nevoie urgent de investiții masive în infrastructura rutieră și logistică, pentru a reduce costul de transfer al produselor pe fluxul de producție – distribuție – retail. Altfel, nu avem nicio șansă în fața produselor din import, obținute prin procese tehnologice avansate și costuri reduse”, se mai menționează în prezentarea Coface.

Sursă foto: Pixabay

 

Autor

Citește și