Prima pagină » Știri » La mulți ani cu executare! ANUL JUSTIȚIEI ÎN ROMÂNIA

La mulți ani cu executare! ANUL JUSTIȚIEI ÎN ROMÂNIA

Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Ovidiu Tender, Tudor Chiuariu, Marian Iancu, Monica Ridzi sau Constantin Nicolescu sunt doar câțiva dintre politicienii și oamenii de afaceri care au primit sentințe definitive sau de primă instanță (adică nedefinitive)

Dincolo de zgomotul luptelor politice și de cele două cicluri de alegeri prin care am trecut, anul 2014 va rămâne în mentalul colectiv mai ales prin numărul mare de condamnări sonore în dosare de corupție. Înainte de a trece în noul an, gândul vă propune o retrospectivă a marilor condamnări:

Cele mai importante condamnări nedefinitive

În acestă secțiune, vă prezentăm sentințele date de judecători pe fondul dosarului. Asta înseamnă că cei enumerați mai jos mai au o cale de atac. În cazul lor, vinovăția sau nevinovăția trebuie confirmată de o altă instanță. Ei sunt cei care probabil vor afla în 2015 dacă intră sau nu la închisoare.

Marian Iancu – 13 ani și 8 luni, Ovidiu Tender – 11 ani și 4 luni

Una dintre cele mai dure condamnări definitive date în acest an a fost cea de 13 ani și opt luni primită de Marian Iancu în dosarul Carom. În același dosar, a fost condamnat și Ovidiu Tender, care a primit 11 ani și 4 luni de închisoare. Tender și Marian Iancu sunt acuzați de procurori de preluarea ostilă și spolierea companiei CAROM. La finalul procesului, procurorul de caz al DIICOT a solicitat instanței să constate că una dintre infracțiunile de care e acuzat Tender s-a prescris. Sentința emisă de Tribunalul București urmează să fie verificată în apel de Curtea de Apel București, care va pronunța soluția definitivă.

Baronul de Argeș Constantin Nicolescu – 9 ani

O altă condamnare importantă a fost cea a lui Constantin Nicolescu (PSD), fost președinte al Consiliului Județean Argeș. Acesta a primit o pedeaspă de nouă ani și șase luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene la reconstrucția a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro. Decizia în cazul său nu este însă definitivă, sentința finală urmând să fie dată de instanța supremă.

Monica Iacob Ridzi – 5 ani cu executare

Tot în 2014, fostul ministru PDL al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. În 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție, uz de fals în legătură cu fapte de corupție și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la Legea contabilității. În acest caz completul de cinci judecători ai Curții Supreme va pronunța sentința definitivă.

Codruț Sereș – 4 ani de închisoare cu executare

Curtea Supremă l-a condamnat pe fostul ministru Codruț Sereș la patru ani de închisoare cu executare. Judecătorii au decis și condamnarea directorilor Hidroelectrica, care, împreună cu Sereș, au fost acuzați de prejudicierea bugetului statului cu 165 milioane dolari. În esență, procurorii DIICOT i-au acuzat pe fostul ministru și directorii Hidroelectrica de vânzarea ilegală de energie electrică la prețuri subvenționate. Sentința nu este una definitivă. Apelul în acest caz este judecat de unul dintre cele două completuri de cinci ale Curții Supreme.

Miron Mitrea – 2 ani de închisoare cu executare

Instanța supremă l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale. În acest dosar, Mitrea este acuzat că a luat mită de la Irina Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții. În schimbul mitei despre care procurorii spun că a fost mascată sub forma unor lucrări la casa mamei sale, Mitrea s-a angajat să o numească și să o mențină în funcție pe Jianu la ISC. În continuare dosarul este judecat în apel la completul de cinci judecători ai Curții Supreme.

Sorin Ovidiu Vântu – 6 ani în dosarul Petromservice

Tribunalul București i-a condamnat în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani și 2 luni de închisoare, pe Octavian Țurcan la nouă ani, iar pe Liviu Luca, la șase ani, toate pedepsele fiind cu executare. Vântu și Luca au fost acuzați de procurorii că au delapidat compania Petromservice, prejudiciul stabilit fiind de 85 milioane euro. Nici în acest caz sentința nu este definitivă. Curtea de Apel București va fi cea care va emite decizia finală.

Cele mai sonore condamnări definitive din 2014

În continuare, vă prezentăm cele mai sonore condamnări definitive din acest an. Este vorba de sentințe definitive, în urma cărora cei în cauză au fost și încarcerați. Aici, inculpații nu mai beneficiază de prezumția de nevinovăție, ei fiind considerați infractori după emiterea sentințelor.

Sergiu Băhăian – 12 ani de închisoare

Sergiu Băhăian a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a înșelat opt firme cu aproximativ 700.000 de lei, decizia Curții de Apel București fiind definitivă. Judecătorii l-au condamnat pe Sergiu Băhăian la 12 ani de închisoare cu executare pentru înșelăciune, precum și la cinci ani interzicerea unor drepturi civile. Băhăian fusese condamnat de Tribunalul București la zece ani de închisoare.

Marian Iancu – 12 ani de închisoare

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cunoscut ca „RAFO”, după un proces care a durat opt ani. Curtea de Apel București (CAB) a mărit astfel cu doi ani pedeapsa primită de Iancu, în urma judecării cauzei la Tribunalul București. Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsă mai mare, de la 9 la 10 ani. Și Constantin Mărgărit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detenție.

Genică Boerică – 10 ani și 3 luni

Genică Boerică a fost condamnat la începutul anului 2014 la 10 ani și trei luni de închisoare. Decizia a fost pronunțată de Curtea Supremă, care a menținut sentința Curții de Apel  București. Boerică a fost trimis în judecată, alături de alte 11 persoane, pentru obținerea nelegală de restituire de TVA în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului în acest dosar, în perioada iunie 2001 – iunie 2003, în diverse forme de participație penală și prin folosirea de mijloace frauduloase, inculpații ar fi solicitat și obținut de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj suma de 13,6 milioane de lei noi.

Dan Voiculescu – 10 ani cu executare pentru ICA

Unul dintre dosarele cruciale pentru sistemul judiciar din România a fost cel al lui Dan Voiculescu. El a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudarea privatizării Institutului de Chimie Alimentară. În acest dosar, judecătorii au stabilit și recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro., ei creând și un precedent prin decizia ca procedura de recuperarea de banilor să fie supervizată de DNA.

Silviu Bian – șase ani cu executare pentru mită

Fostul președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, printr-o decizie luată instanța supremă. Înalta Curte de Casație Justiție a menținut astfel condamnarea dată lui Bian, în iunie 2013, de Curtea de Apel București. La fondul procesului, Bian a fost condamnat de Tribunalul Capitalei, în mai 2012, la nouă ani de închisoare.

Condamnări cu executare în dosarul Transferurilor

Un alt dosar cu miză mare în 2014 a fost și dosarul denumit generic al Transferurilor. Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani și șase luni de închisoare, pe fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea la șase ani și patru luni, pe fostul acționarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani și opt luni, pe fostul impresar Ioan Becali la șase ani și patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani și opt luni, pe fostul președinte al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu la trei ani și patru luni și pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, care intenționa să candideze la șefia Federației Române de Fotbal, la trei ani, o lună și zece zile, toate pedepsele fiind cu executare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Adrian Năstase – patru ani de închisoare

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuții de coordonare a activității membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului și a altor persoane ce îndeplinesc funcții publice, cu atribuții de control în ce privește activitatea miniștrilor și atribuții de control asupra autorităților și instituțiilor publice centrale și locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct și prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soții Adrian și Dana Năstase au achiziționat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Alte condamnări relevante în dosarele de corupție:

â–ºFostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Transformatorul

â–ºTudor Chiuariu, senator PNL, condamnat definitiv în dosarul Poșta Română la 3 ani și șase luni de închisoare. În același dosar, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și Nagy Zsolt, fost ministru al telecomunicațiilor

â–ºDosarul Rompetrol a fost finalizat. Judecătorii l-au condamnat în acest dosar pe Sorin Roșca Stănescu la doi ani și opt luni de închisoare. În același dosar, a mai fost condamnat și fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș – doi ani și opt luni cu executare.

NOTĂ: Acest material a fost realizat utilizând informații din arhiva gândul.info și mediafax

Autor

Citește și