La noapte se trece la ora de vară. Sfaturi pentru un somn mai bun, menit să ajute corpul să se acomodeze cu schimbarea

Publicat: 30 03. 2019, 08:38

Păstrează rutina de somn normală

Trecerea la ora de vară este ușoară dacă rutina de somn nu este schimbată brusc. Astfel, ceasul biologic nu este dat peste cap.

Dacă ești afectat de pierderea unei ore de somn, trebuie să îți modifici obiceiurile de somn cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară. Aceste schimbări pot fi făcute prin culcarea și trezirea cu 15 minute mai târziu decât în mod obișnuit, pentru câteva zile, pentru a acomoda treptat corpul cu diferența orară.

Evită lâncezeala și somnul neregulat

Statul prea mult în pat și somnul neregulat dereglează ceasul biologic. Acestea îi permit corpului să rămână treaz la ore care, în mod normal, sunt rezervate pentru odihnă.

Dacă ești obosit în timpul zilei, nu trebuie să dormi, deoarece acest lucru îngreunează adormirea în timpul nopții. Trebuie să îți ții mintea ocupată când simți oboseala, deoarece așa se păstrează rutina normală de somn și se reglează ceasul biologic.

Meditează

Dacă te chinui să adormi, poți încerca să meditezi. Acest tip de exerciții te ajută să uiți de ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei și îți pregătește mintea și corpul pentru odihnă.

Schimbă ceasul înainte de culcare

Este un lucru valabil pentru dispozitivele care nu trec în mod automat la ora de vară, iar modificarea poate ajuta mintea să se relaxeze. Astfel, îți induci starea de oboseală și eviți o potențială confuzie pe timpul dimineții, deoarece nu mai există ceasuri în casă care să arate ore diferite.

Instalează jaluzele care blochează lumina

Ceasul biologic este reglat de ciclul luminii – întuneric. Acest fapt îți poate cauza probleme de somn odată cu trecerea la ora de vară, deoarece nopțile devin mult mai luminoase. Confuzia poate fi evitată prin cumpărarea unor jaluzele care blochează lumina, care asigură întunericul în dormitor și îi induc creierului ideea că a venit ora de culcare.

Nu te îngrijora că pierzi ore de somn

Îngrijorările referitoare la pierderea orelor de somn te pot menține treaz în timpul nopții, deoarece ideea se joacă cu mintea ta și te face să te gândești continuu la faptul că nu poți să dormi. Poți accepta pur și simplu ideea că există zile în an în care pierzi din orele de somn sau în care nu poți dormi și astfel vei scăpa de griji, având un somn mai bun.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii își dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 30 martie spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni, astfel, ora 04:00.

Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză.

Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 țări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura țară care nu folosește ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunțat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetățenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate țările europene.