La o zi de la proteste, Iordache are un mesaj pentru contestatarii noilor legi ale Justiției. „Aici nu discutăm despre un dialog al surzilor”

La o zi de la proteste, Iordache are un mesaj pentru contestatarii noilor legi ale Justiției. „Aici nu discutăm despre un dialog al surzilor
Publicat: 27/11/2017, 15:23
„Din punctul meu de vedere toți cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, împreună cu asociațiile profesionale și CSM, să facem niște legi mai bune. Sunt niște legi care ar trebui modificate pentru că nu conțin deciziile CCR, avem, de exemplu, separarea carierelor, unde fără îndoială trebuie să ținem cont de opțiunile judecătorilor și procurorilor. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, să ținem cont de toate propunerile, și dacă nu în Parlament, atunci unde?”, s-a întrebat retoric Iordache.
Fostul ministrul al Justiției care conduce acum dezbaterile în Comisia specială a insistat că toate amendamentele discutate vin din partea asociațiilor profesionale, Asociația Judecătorilor, Asociația Procurorilor sau Uniunea Magistraților, comentând despre reacția dură a Parchetului General că a avut deja ocazia să depună observații și că un dialog normal e cel în care sunt ascultate toate punctele de vedere.
„Ministerul Public a avut ocazia și a depus observații, dar aici nu discutăm despre un dialog al surzilor. Un dialog normal în Parlament înseamnă că ascultăm toate punctele de vedere, aceste modificările sunt venite fie din partea CSM, fie din partea asociațiilor profesionale. La unele avem propunere unanimă. Un dialog normal este când ascultăm toate punctele de vedere”, a mai spus Iordache.
Deputații din Comisia specială privind Justiția au modificat, luni, Statutul procurorilor și judecătorilor, astfel magistrații nu vor mai fi suspendați automat la trimiterea în judecată, în text fiind introdusă sintagma „poate fi suspendat”,modul în care a fost adoptată modificarea generând confuzie
„Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei (…)”, prevede unul dintre amendamentele depuse de CSM și susținut de USR și ALDE.

Comisia privind domeniul justiției a decis și că „în situații personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcție a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcționare a instanței sau parchetului”.

Modificarea adusă Statutului procurorilor și judecătorilor a fost criticată de senatorul PNL Daniel Fenechiu: „Reforma legilor justiției: vă poate face dosar penal un procuror inculpat și trimis în judecată și vă poate judeca, un judecător inclupat trimis în judecată!”, scrie senatorul PNL Daniel Fenechiu, pe Facebook.
„Judecătorul sau procurorul- și, tineți-vă bine, trimis în judecată poate fi suspendat de CSM…Poate..În vechea reglementare, suspendarea era de drept la punerea în mișcare a urmăririi penale…Ăștia, ca să-l scape pe Dragnea sunt în stare să facă complete de judecată și cu judecători de la Rahova și Jilava…Vă dați seama ce corect vor judeca judecătorii trimiși în judecată? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimiși în judecată?”, a scris acesta pe Facebook.

Deputatul USR Ion Sterian a afirmat că partidul din care face parte a susținut amendamentul CSM doar pentru ca acesta să poată să fie supus dezbaterii.

„S-a creat confuzie. Una s-a dezbătut alta a reieșit din discuție (…) Am susținut amendamentul CSM doar ca să poată să fie supus dezbtaterii comisiei. S-a decis ca magistrații trimiși în judecată să fie suspendați doar dacă se consideră că se aduce atingere prestigiului profesiei. Îndrăznesc să spun că nici președintele comisiei (Florin Iordache-n.r.) nu înțelege ce a votat”, a spus Ion Sterian.

Ion Sterian a criticat „maniera în care se poartă dezbaterile”: „Se încearcă grăbirea procedurii în cadrul comisiei, ceea ce duce la comiterea unor greșeli foarte mari care vor avea repercursiuni negative asupra funcționării justiției în următorii ani”.

Solicitat să explice această modificare, președintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a negat adoptarea acestei modificări.

„Nu. Uitati-vă mai jos, am reglementat la articolul următor. Și la judecători și la procurori am reglementat că în condițiile în care este trimis în judecată este suspendat și așa mai departe. (…) Ceea ce este important este că toate aceste amendamente vin de la asociațiile profesionale”, a spus Iordache.

Parlamentarii Comisiei speciale privind justiția au adoptat, vineri, un amendament referitor la numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căruia președintele României nu poate refuza numirea acestora.

De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor și judecătorilor, astfel Președintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR și susținut de PSD-ALDE și UDMR

Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un punct de vedere referitor la unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției, avertizând că „se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia”.

„Ministerul Public atrage atenția asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenței procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecințe negative asupra calității actului de justiție. Astfel, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor consacră independența și stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată și votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiției”, se arată într-un punct de vedere postat pe pagina de Facebook a instituției.

Modificarea adusă, arată Ministerul Public, reprezintă astfel o îndepărtare clară de la textul constituțional, care situează procurorii în cadrul autorității judecătorești.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
O regulă veche de 100 de ani a fost infirmată! Cercetătorii spun că ar trebui...