Prima pagină » Știri » La o zi după evaluarea negativă a MJ, Kovesi mai primește o lovitură. Un dosar sensibil al DNA pică în instanță

La o zi după evaluarea negativă a MJ, Kovesi mai primește o lovitură. Un dosar sensibil al DNA pică în instanță

La o zi după evaluarea negativă a MJ, Kovesi mai primește o lovitură. Un dosar sensibil al DNA pică în instanță
Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondată contestația în anulare depusă de Direcția Națională Anticorupție în dosarul fostului secretar general al Consiliului Județean Hunedoara, Dan Daniel, a cărui condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare a fost anulată.

DNA a atacat cu contestație în anulare decizia Curții de Apel Alba Iulia prin care a fost anulată, în 9 februarie, condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instanța „a respins ca nefondată” contestația în anulare depusă de DNA.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, în februarie, că DNA va ataca cu o contestație în anulare decizia Curții de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare. „După apariția deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestație în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară și este o soluție izolată. În cursul anului trecut, după decizia CCR, au fost multe soluții de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestație în anulare. Dacă vom găsi și alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestația la executare, pentru aceleași motive, în situații similare, contestațiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul șef al DNA.

În data de 9 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al Consiliului Județean Hunedoara, Dan Daniel. Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut „o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR. Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestația la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinței finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR.

Astfel, DNA a folosit o altă cale extraordinară de atac, contestația în anulare care se poate face, printre alte situații, „când împotriva unei persoane s-au pronunțat două hotărâri definitive pentru aceeași faptă.”
Judecătorii de la Alba au explicat decizia susținând că a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale infracțiunii, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu. „Având în vedere conținutul infracțiunii prevăzute de art.297 alin.1 C.pen., Curtea de Apel Alba Iulia constată că, urmare a deciziei de neconstituționalitate menționate, practic, a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infracțiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infracțiuni prin excluderea tuturor cazurilor în care norma a cărei încălcare este imputată subiectului activ al infracțiunii nu este o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență. (..) Nu se poate considera (așa cum a apreciat prima instanță) că decizia nr.405/2016 este doar o decizie de interpretare, instanța constituțională admițând prin decizia menționată o excepție de neconstituționalitate”, se arată în motivarea instanței.

Dan Daniel a fost condamnat în primă instanță în 2015 într-un dosar care a vizat infracțiuni de serviciu comise la organizarea concursului pentru postul de director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

Autor

Citește și