La temperaturi de peste 30 de grade, fără umbrele sau pălării de soare, zeci de ieșeni fac plajă la orele prânzului la ștrandul din oraș. Avizi de câteva ore petrecute la soare, au ignorat sfaturile medicilor și au făcut baie de soare chiar când specialiștii spun că ar trebui evitată expunerea.
În ultimele patru zile, când temperaturile din Iași au depășit 30 de grade Celsius, mai multe persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu arsuri pe față, mâini și torace după ce au stat la plajă.
Potrivit reprezentanților Centrului Meteorologic Regional Moldova, în Iași, temperaturile maxime în ultimele 4 zile au variat între 30, 3 și 33,3 grade Celsius. Pragul critic al Indicelui Temperatură umezeală a fost depășit.
Miercuri, la orele prânzului, zeci de persoane făceau plajă la ștrandul din Iași fără să își facă griji de cât de puternic ardea soarele. Mulți dintre ei abia veniseră la piscină, după ce au ieșit de la serviciu.
„Ajung, fac duș, mă dau cu cremă și mă așez la soare. Dar nu stau foarte mult, o oră-două. Acum am venit, am ieșit de la serviciu și am venit pentru fetiță, să înoate puțin. Mi s-a părut că astăzi nu e foarte cald și de aia am venit la ora asta”, a explicat una dintre femeile venite cu copilul la plajă, la prânz.
„Știm foarte bine că nu e bine să stăm la ora asta, dar cu toate astea încălcăm regula”, a continuat femeia.
Fără umbrelă și cu cerșaful așezat în soare stătea și un bărbat, cu doi copii.
„Nu mi-e frică să stau la ora asta la soare. Azi e mai înnorat și de obicei stau la ora asta, cu tot cu copii. Îi dau cu cremă bine. Eu am mai stat câteva zile la plajă și mi-am pregătit bronzul, nu e problemă”, a explicat bărbatul.
Și deși medicii le recomandă celor care stau la soare să nu consume alcool, erau și persoane care se bucurau de ziua frumoasă în timp ce beau un pahar de bere.
„Nu mi-e frică de soare, pentru că astăzi, cel puțin, nu se simte sau cel puțin eu nu simt. Ca să mă protejez de căldură mi-am luat o bere și mai înainte m-am dat cu ulei”, a spus o femeie care stătea la plajă.
Au fost însă și persoane care s-au așezat la umbră când soarele ardea prea puternic.
„Am venit la 11 și acum m-am dat la umbră. E periculos, razele sunt prea puternice și fac rău la piele. E bine de stat de dimineața de la 7 jumate până la 11 și de la 4 jumătate până apune soarele. Aștept să iasă copilul din apă și plec, e suficient cât am stat azi”, a recunoscut o mămică.
Pentru unii, distracția de la ștrand s-a terminat la spital, pentru că, după ce au stat la soare fără măsură, au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Au fost aproximativ două cazuri în fiecare zi cu temperaturi crescute, pacienți tineri, sub 30 de ani care au prezentat arsuri de gradul I și chiar gradul II la nivelul feței, toracelui, membrelor și fenomene de tip insolație cu stare de rău generalizat și leșin, după expunerea voluntară la soare. Au fost tratați în urgență. Cea mai importantă parte a tratamentului este hidratarea și bineînțeles oprirea expunerii la căldură. Mai departe au plecat cu recomandări de terapie locală și generală la domiciliu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU Iași.
Nu doar în Iași au fost cazuri de persoane care au avut de suferit din cauza arsurilor. Patru copii au ajuns la spital după ce s-au dat pe un tobogan încins la soare.
„În ultimele zile au fost patru cazuri de copii care au ajuns la unitatea noastră de Primiri Urgențe, copii din aceeași familie, verișori, două fetițe și doi băieți care au suferit arsuri ușoare pe palme în timp ce se dădeau pe tobogan. Nu a fost necesară internarea lor, copiii au plecat acasă cu rețetă și sfaturi”, a declarat Mirela Romaneț, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Bacău.
Medicii recomandă evitarea expunerii între orele 11 și 16, atunci când temperatura este foarte crescută, folosirea cremelor cu factor de protecție solară și hidratarea, însă nu cu băuturi alcoolice.