La un pas de tragedie. Un copil de 3 ani a căzut în fosa septică a unei grădinițe care primise autorizație pe semnătura directorului

Publicat: 20 09. 2016, 15:50
Actualizat: 20 09. 2016, 19:53

Purtătorul de cuvânt al IJP Botoșani, Ciprian Manolache, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, că doi inspectori școlari s-au deplasat la Grădinița cu Program Normal Todireni din localitatea Sat Nou.

„Se fac verificări la grădinița care aparține de Liceul Tehnologic Todireni, o echipă de doi inspectori școlari s-a deplasat acolo, s-a discutat cu conducerea unității de învățământ, cu educatoarele, cu îngrijitoarea și urmează să stabilim concluziile anchetei. Unitatea are o autorizație sanitară după o declarație pe proprie răspundere a directorului, cum se practică autorizațiile acestea acum. Dacă nu le dă DSP, directorul își asumă și primește pe propria răspundere o autorizație”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Botoșani.

Potrivit acestuia, copiii trebuie să fie însoțiți la toaletă de personalul de serviciu, întrucât educatoarea se ocupă de ei doar în interiorul unității.

„Îngrijitoarea trebuie să-i însoțească și să-i supravegheze în exterior, inclusiv la toaletă. Acolo a fost îngrijitoarea, dar numai până la ușa toaletei, nu a intrat în interior, ar fi trebuit să și intre cu copilul. O să discutăm, deocamdată avem declarațiile celor de acolo, o să soluționăm cazul și vor fi luate măsuri, vor fi sancțiuni”, a afirmat Ciprian Manolache.

Potrivit acestuia, fosa în care a căzut copilul a fost acoperită cu o placă de fontă care nu poate fi mișcată din loc.

„I s-a recomandat doamnei director să gestioneze mai bine, pe viitor, procesul instructiv-educativ, așa încât să nu se mai repete astfel de incidente”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IJP Botoșani.

Conform acestuia, copilul se simte bine și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.

Polițiștii din Botoșani au început cercetări pentru vătămare corporală din culpă după ce copilul de trei ani a căzut, luni, într-o fosă septică, la Grădinița cu Program Normal Todireni. Din primele verificări reieșise că băiatul de trei ani a fost condus la toaletă de sora sa în vârstă de cinci ani, iar la un moment data a căzut în fosa septică, la o adâncime de doi metri.

Fetița a cerut ajutor, însă educatoarea ar fi chemat un vecin să scoată copilul din bazinul care nu era plin cu apă.

Simona Vezeteu, mama băiatului, a declarat că a fost chemată la grădiniță și și-a găsit fiul învelit într-un prosop, după care i s-a spus doar că a căzut în fosă. Angajații grădiniței i-au recomandat femeii să-l ia acasă și să-i dea o pastilă.

Și IPJ Botoșani a început o anchetă, iar inspectorii vor să afle de ce fosa nu era acoperită corespunzător și care este motivul pentru care conducerea unității de învățământ nu a sunat imediat la 112.