LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede…”

LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede...”
LĂMURIRI. Rafila: „Infecția putea fi mai bine controlată” / Profesorul aduce reproșuri Chinei! „Ar fi trebuit să transmită mai repede...”
Publicat: 02/06/2020, 19:31

În luna ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a lăudat China pentru răspunsul rapid în fața crizei epidemiei de coronavirus și pentru faptul că ar fi împărtășit imediat modelul structurii genetice a virusului.

În realitate, China ar fi ascuns adevărata amploare a crizei coronavirusului. Profesorul Alexandru Rafila este categoric, atunci când vine vorba de culpabilitatea Chinei în această poveste.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat pentru Mediafax datele prezentate de Associated Press:

Rafila, despre motivul pentru care OMS a avut o politică mai blândă cu China

„Practic OMS a fost informată referitor la această secvenţiere a genomului simultan cu postul de televiziune oficial din China, deci nu au fost informaţii care să fi fost furnizate în avans.

Probabil că aici este una dintre probleme, pentru că în momentul în care OMS a avut această structură a genomului virusului a putut să colaboreze cu Institutul Robert Koch din Germania şi să pună la punct unele teste de diagnostic care au fost disponibile în lume şi care au făcut posibil de fapt şi diagnosticul primilor pacienţi.

Se pare că nu este vorba despre un decalaj mare de timp, dar în toată această situaţie de urgenţă câteva zile contează, pentru că, în câteva zile sau în două săptămâni, de exemplu, transmiterea infecţiei poate fi mai bine controlată, datorită faptului într-un interval de timp în care nu intervii, rata de răspândire poate fi mare.

Probabil că Organizaţia a trebuit să adopte o politică blândă în raport cu China, tocmai ca să poată să obţină cât mai rapid informaţiile.
Practic Directorul General conduce toată această Organizaţie cu sediul la Geneva, ea este supusă unui control periodic din partea a doua organisme de Guvernare a Organizaţiei, Adunarea Mondială a Sănătăţii, şi Comitetul Executiv. Ele nu sunt implicate în deciziile operative ale Organizaţiei dar pot recomanda evaluarea activităţii conducerii acestei Organizaţii. În urmă cu două săptămâni Adunarea Mondială a Sănătăţii a luat decizia să recomande auditarea activităţii Organizaţiei, dar după încheierea pandemiei”, a explicat Rafila.

Rafila, despre vaccinarea copiilor: O prioritate!

Vaccinarea copiilor trebuie să fie o prioritate în această perioadă, iar medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

„Bineînţeles ceva ce ne îngrijorează este legat întotdeauna de populaţia infantilă care trebuie protejată împotriva câtorva boli care au făcut ravagii în deceniile trecute şi nu are rost să ne întoarcem la o situaţie periculoasă pentru sănătatea publică, pe de o parte. Pe de altă parte, legea oferă anumite oportunităţi autorităţilor şi responsabilizarea în furnizarea vaccinurilor la timp şi bineînţeles în constituirea unor stocuri care să prevină situaţii cum au fost cele din anii trecuţi când nimeni nu se prezenta la procedurile de achiziţie publică”, a afirmat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres.ro.

Profesorul a dat noi asigurări la Gândul Live: Avem o imagine mai clară a măsurilor de relaxare

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României în Comitetul executiv al OMS, a explicat, la Gândul Live, că numărul cazurilor noi de infecțiui cu noul coronavirus nu a înregistrat, pentru moment, o creștere provocată de relaxarea restricțiilor, ceea ce ar putea duce la decizia de a intra intr-o nouă etapă de limitare a măsurilor impuse de autorități.

„Azi ar fi trebuit o imagine mai clară a impactului măsurilor de relaxare, pentru că practic se prezintă situația din ziua de luni, când probabil că au fost făcute în jur de 10.000 de teste, deci multe la nivel național, și atunci, dacă relaxarea ar fi avut un efect nefavorabil, am fi asistat la o creștere a numărului, așa că deocamdată văd că staționează între 150 și 200 de cazuri zilnic, ceea ce e un lucru bun, pentru că nu avem o creștere efectivă a numărului de cazuri, care era posibilă datorită introducerii măsurior de relaxare. Să vedem în toată această săptămână cum evoluază lucrurile”, a spus Alexandru Rafila, la Gândul Live.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor