Lance de bronz de 3.000 de ani descoperit lânga Alba Iulia

Publicat: 15 02. 2012, 12:09
Actualizat: 21 06. 2012, 20:06
Un fragment de lemn vechi de 3.000 de ani a fost găsit într-un vârf de lance din bronz, descoperit în satulș Șeușa, situat în apropiere de Alba Iulia. Piesa a fost donată Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Un fragment de lemn vechi de 3.000 de ani a fost găsit într-un vârf de lance din bronz, descoperit în satulș Șeușa, situat în apropiere de Alba Iulia. Piesa a fost donată Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, iar valoarea de unicat este dată de conținutul din tubul de fixare a lăncii a unei părți de lemn originală cu perforația în care se introducea nitul.

Specialiștii muzeului apreciază că obiectul datează din 1.200 î.Hr. -1.000 î.Hr.. Conf. univ.dr. Horia Ciugudean a declarat că descoperirea este una inedită deoarece lemnul este un material perisabil, iar valoarea piesei descoperite la Șeușa este una excepțională. Ciugudean a mai spus că în România au mai fost descoperite vârfuri de lance din epoca bronzului, fie izolat, fie în depozite, dar fără fragmente de lemn. Horia Ciugudean crede că conservarea lemnului a fost posibilă prin oxidarea bronzului, și în special a cuprului conținut în aliaj, care să fi dus la migrarea unor săruri de cupru în fibra lemnului. (Liviu Vlad)