Lanț uman în jurul unor vestigii, ca protest față de construirea unui bloc peste cetatea Tomis: Hora Unirii, făcută în jurul unei gropi

Publicat: 24 01. 2020, 14:13

Protestatarii constănțeni sunt nemulțumiți de faptul că viitoarea investiție în blocul cu patru etaje va fi realizată deasupra unor vestigii ale cetății antice Tomis, dar și pe una dintre ultimele bucăți de spațiu verde din centrul vechi al Constanței.

Astfel, zeci de persoane au înconjurat, vineri, șantierul unde urmează să fie construit blocul și au scandat „Nu cedăm”, „Groapa să o astupăm”.

„Este un protest cultural. Este hora unirii în jurul acestei gropi. Aseară se opriseră toate lucrările, dar am avut surpriza să văd că lucrările au continuat fără ca un arheolog să fie prezent la lucrări”, a declarat unul dintre protestatari.

Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța.

În anul 2016, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au făcut o cercetare arheologică la fața locului și au descoperit mai multe vestigii. În urma acestei lucrări, arheologii au propus în raportul final ca o parte dintre acestea să fie conservate in situ, iar pe o bucată de teren au dispus descărcarea arheologică.

În final, investitorul a reușit să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcție.

La finalul anului 2019, investitorul a obținut și autorizația de construire, iar în urmă cu o săptămână a început să sape în șantier. Constănțenii s-au revoltat când excavatoarele au săpat fără supravegherea arheologilor și au început să protesteze împotriva investiției.

Investitorul se apără și spune că are toate avizele necesare pentru această investiție.

Sursă FOTO: Shutterstock