Laptele contaminat cu aflatoxină nu a ajuns în supermarket-uri, tot ceea ce este pe rafturi este bun de consum, a dat asigurări miercurivicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
„Tot ceea ce este pe raft la această oră și în locurile controlate sanitar-veterinar este bun de consum”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.
Numărul unităților unde a fost descoperit lapte infestat a ajuns la șapte: două unități de procesare și cinci ferme de colectare
Pe de altă parte, Mănăstireanu a declarat că miercuri Laboratorul de Referință din București a confirmat suspiciunea privind depășirea nivelului maxim de aflatoxină pentru încă două probe de lapte provenind de la două ferme mici din țară. Numărul total al suspiciunilor confirmate a ajuns astfel la șapte: două unități de procesare și cinci ferme de colectare.
„Cele două centre de colectare de lapte (unde s-a confirmat miercuri suspiciunea privind laptele infestat cu aflatoxină .n.n.) nu livrau lapte către supermarket-uri”, a spus Mănăstireanu.
El a precizat că joi vor fi făcute publice rezultatele parțiale ale anchetei privind laptele contaminat, urmând ca la mijlocul săptămânii viitoare să fie gata rezultatele finale.
În prezent, din cele peste 1.000 de probe supuse analizelor, mai sunt de analizat 300-400 de probe. Suspiciunile privind depășirea nivelului maxim admis la aflatoxină au fost confirmate în cazul șapte probe, a anunțat miercurivicepreședintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
În total, peste 80.000 de tone de lapte contaminat care a fost colectat urmează să fie distrus.
Anual, România produce 4,2 milioane de tone de lapte.