Cerințele pentru postul de director tehnic prevăd că cei care candidează trebuie să aibă diplomă de inginer, să aibă experiență de cel puțin cinci ani într-o poziție de coordonare unor proiecte tehnice și să cunoască foarte bine limbile engleză și română.
Directorul tehnic va fi subordonat directorului general al Laserului (ELI-NP) și va coordona o echipă de oameni de știință, ingineri și tehnicieni care vor implementare partea tehnică a laserului. Potrivit fișei postului, directorul tehnic este responsabil pentru activitatea de furnizare a echipamentelor pentru laser și pentru fascicului gamma. De asemenea, directorul tehnic va fi responsabil și de producția și punerea în funcțiune a celor două componente cu laser și a sistemului fascicul gamma, dar și sincronizarea lor.
Laserul gigant de la Măgurele este situat la 12 kilometri de București și data estimativă la care va fi dat în funcțiune este 2018. Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai performant laser care există acum în lume. În total, pe platforma de la Măgurele vor lucra 200 de cercetători ca angajați permanent, iar alți 50 care vor face parte din personalul administrativ. Pe lângă cercetătorii angajați permanent, la Măgurele vor veni punctual pentru proiecte aproximativ 1.000 de cercetători în fizică și chimie și ingineri din centre internaționale renumite. Pe lângă cercetarea de bază, experimentele de la Măgurele vor fi folosite în medicină și radiofarmacie și în tratamentul unor boli grave.
Laserul de la Măgurele face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare ce implică 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre. În paralel cu laserul de la Măgurele vor fi construite alte două laboratoare în Cehia și Ungaria. Centrul de cercetare de la Măgurele este cel mai important din proiect deoarece aici se vor face trei categorii de experimente: unele în care vor fi folosite fascicule de radiație gama, altele în care va fi folosit doar laserul și unele în care se vor combina fascicului gama cu fasciculul laser.