Președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, Laszlo Borbely, a catalogat decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană drept a „surpriză de proporții”.
„Este o situație fără precedent, care deschide o nouă eră în istoria Uniunii Europene. Va trebui reevaluat cum putem să mergem mai departe, pentru că un principiu de bază a fost solidaritatea și solidaritatea înseamnă că toate cele 28 de țări să meargă solidar. (…) Din păcate ceea ce se întâmplă acum în Europa denotă faptul că (…) UE a slăbit ca o consecință a acestei decizii”, a declarat Laszlo Borbely.
El a mai spus că o consecință a deciziei britanicilor îi va afecta și pe cetățenii români care muncesc în Marea Britanie.
„În momentul de față Uniunea Europeană va trebui să analizeze foarte atent cum va putea funcționa în continuare”, a punctat președintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaților.
El a mai spus că modelul Marii Britanii ar putea fi urmat și de alte state membre ale Uniunii Europene.
„S-ar putea, pentru că este un val de nemulțumiri la adresa UE și sunt unele partide populiste care au crescut numei pe baza unei retorici anti-europene, fără a avea niciun fel de ideologie. Există acest pericol și UE va trebui să vadă ce se poate face în noua situație”, a mai spus Laszlo Borbely, apreciind că România face parte din categoria țărilor favorabile rămânerii în Uniunea Europeană.