Tokes Laszlo a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o masă rotundă prilejuită de aniversarea a 30 de ani de la Revoluție, că în decembrie 1989 credea că, dacă România va scăpa de Nicolae Ceaușescu, va scăpa și de comunism.
„1989 este numit anul minunilor și eram foarte optimiști în vremea respectivă, iar fostul dictator Nicolae Ceaușescu era întruparea răului și am crezut că dacă vom scăpa de el, vom scăpa și de comunism și se va făuri o lume nouă. Această credință a fost susținută și de multe evenimente din vremea respectivă – fraternizarea românilor cu maghiarii, rugăciunile comune, posibilitatea de a folosi limba maternă, Crăciunul celebrat împreună. Am fost în biserici românești pentru slujbe, s-au tras salve de foc în onoarea mea. Credeam că lumea s-a schimbat și stăruim și acum să ne rezolvăm problemele comune. Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru este o mare dezamăgire, Revoluția a fost furată, a fost înlocuită cu o lovitură de stat și mai tragem ponoasele acelor vremi și nu ne putem debarasa de reconstruirea unui sistem comunist în cele mai variate forme. Cu o intensitate mai mare sau mai mică, asistăm la restaurarea unor relații de tip comunist”, a spus Tokes.
Președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a rememorat la rândul său evenimentele din Decembrie 1989 și a spus că în 22 decembrie 1989 a venit în România, experiență care l-a marcat pentru toată viața.
„Am fost cuprinși atunci de un sentiment de solidaritate națională”, a spus politicianul ungar.
Tokes Laszlo și Nemeth Zsolt participă, joi, la Cluj-Napoca la masa rotundă „Schimbare de regim 30: Martori și participanți”, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.