Secția pentru procurori în materie disciplinară a amânat pentru data de 20 iunie pronunțarea în cazul acțiunii disciplinare în care procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că membrii Secției pentru procurori în materie disciplinară au amânat pentru data de 20 iunie pronunțarea în cazul acțiunii disciplinare în care procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, este cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară.
Audierea Laurei Codruța Kovesi în Secția pentru procurori în materie disciplinară a durat miercuri aproximativ două ore, aceasta fiind audiată în legătură cu o acțiune disciplinară demarată de Inspecția Judiciară împotriva ei referitor la neprezentarea la comisia parlamentară de anchetă.
Inspecția Judiciară a exercitat, în luna aprilie, o acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, referitor la refuzul de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Raportul inspecției a fost transmis Secției pentru Procurori a CSM.
„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și ș) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acțiunii s-a reținut că procurorul șef al DNA a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, a transmis Inspecția Judiciară, la acea vreme, printr-un comunicat de presă.
În total, Laura Codruța Kovesi este vizată de trei acțiuni disciplinare.
„La revedere. Nu am alte comentarii de făcut. Vă mulțumesc”, au fost singurele răspunsuri ale Laurei Codruța Kovesi la întrebările jurnaliștilor, care voiau să afle dacă procurorul șef DNA va demisiona, în condițiile în care Curtea Constituțională a solicitat președintelui Klaus Iohannis să emită decretul de revocare a ei din funcție.
Audierea Laurei Codruța Kovesi în Secția pentru procurori în materie disciplinară a durat aproximativ două ore, aceasta fiind în legătură cu o acțiune disciplinară demarată de Inspecția Judiciară împotriva ei referitor la neprezentarea la comisia parlamentară de anchetă.
Procurorul-șef DNA nu a făcut declarații la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Inspecția Judiciară a exercitat, în luna aprilie, o acțiune disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, referitor la refuzul de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Raportul inspecției a fost transmis Secției pentru Procurori a CSM.
„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție („DNA”) pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) și ș) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acțiunii s-a reținut că procurorul șef al DNA a încălcat dispozițiile explicite ale Deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 03 noiembrie 2017 prin REFUZUL de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, a transmis Inspecția Judiciară, la acea vreme, printr-un comunicat de presă.
Tot miercuri, Secția pentru procurori urmează să se pronunțe în cazul altei acțiuni disciplinare deschise pe numele procurorului-șef al DNA, cea care se referă la faptul că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare vădită de incompatibilitate.În total, Laura Codruța Kovesi este vizată de trei acțiuni disciplinare.