Prima pagină » Știri » Laura Codruța Kovesi: Avem nevoie de oameni pentru ca Parchetul European să poată deschide 2.000 de cazuri în primul an

Laura Codruța Kovesi: Avem nevoie de oameni pentru ca Parchetul European să poată deschide 2.000 de cazuri în primul an

Laura Codruța Kovesi: Avem nevoie de oameni pentru ca Parchetul European să poată  deschide 2.000 de cazuri în primul an
Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a prezentat în fața membrilor Comisiilor LIBE și CONT din Parlamentul European modul în care va funcționa EPPO. Parchetul UE (EPPO) va investiga și urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE - precum frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA

În ceea ce privește activitatea agenției EPPO, aceasta a declarat că în primul an, EPPO trebuie sa deschidă cel putin 2000 cazuri noi.

„În primul an de activitate, Parchetul European trebuie să poată să deschidă cel puțin 2.000 de cazuri noi. (…) Am făcut o primă evaluare, conform căreia procurorii europeni vor trebui să filtreze minim 3000 de cazuri și să ia o decizie pe care să o trimită instanțelor naționale”.

Numărul procurorilor europeni delegati este unul mic, potrivit spuselor procurorului european, iar acesta solicită ca Parchetul European sa aibă procuror european delegat cu norma intreaga, cel putin doi procurori pentru fiecare stat membru.

„Cum ar trebui un procuror cu jumatate de norma sa activeze? (…) Dacă vrem să facem o treabă serioasă, dacă vrem să demonstrăm valoarea adăugată a EPPO, dacă vrem un EPPO cu adevărat independent, va trebui să începem numai cu procurori delegați europeni cu normă întreagă. Și avem nevoie de cel puțin doi în fiecare stat membru, ceea ce este perfect în linie cu regulamentul EPPO”, a afirmat Kovesi.

„Cetatenii (PE) vad in EPPO primul instrument in stare  sa respecte statul de drept in UE”, declară procurorul european.

Laura Codruța Kovesi a citat dintr-un raport recent care estimează fraudele cu TVA în UE între 30 și 60 de miliarde de euro anual, potrivit romania.europalibera.org. Aceasta concluzionează: „Cred că merită să investim în EPPO”.

Parchetul European se așteaptă să fie operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca.

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele

Citește și