Laura Georgescu-CNA: „Instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul să redevină legal”

Laura Georgescu-CNA: Instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul să redevină legal
Publicat: 13/03/2015, 16:33
Actualizat: 13/03/2015, 20:00

Laura Georgescu a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost și este de acord cu orice modificare în Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF) al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) care să conducă la optimizarea activității instituției, la modernizarea acesteia din punct de vedere managerial, la creșterea responsabilității și implicării tuturor membrilor în actul de conducere.

În acest sens, Laura Georgescu a menționat câteva idei în afară de cele prevăzute de Legea audiovizualului, între care: conducerea ședințelor Consiliului prin rotație de fiecare membru care să fie președinte de ședință; implicarea membrilor CNA în actul de conducere prin coordonarea de către aceștia a unuia sau mai multor Compartimente/ Birouri/ Servicii/ Direcții din cadrul CNA, conform unei hotărâri adoptate în ședința Consiliului; aprobarea unui Cod deontologic al membrilor CNA; stabilirea unor atribuții și obligații clare pentru membrii Consiliului și sancțiunile în caz de încălcare a acestora.

Potrivit Laurei Georgescu, ROF-ul aprobat de majoritatea membrilor CNA într-o ședință a Consiliului din septembrie 2014 (la care ea nu a participat, n.r.) conține articole care încalcă atât Legea audiovizualului, cât și Legea privind finanțele publice.

„În ROF aprobat în ședința Consiliului din luna septembrie 2014 se specifică faptul că structura funcțională proprie a instituției nu mai este condusă de președintele CNA, ci de un organism colectiv, respectiv de către toți cei 11 membri ai Consiliului, încălcându-se grav, printre altele, prevederile articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului numărul 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și articolul 20, alineatul 2 din Legea numărul 500/ 2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Laura Georgescu.

Potrivit articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani”.

Articolul 20, alineatul 2 din Legea numărul 500/ 2002 privind finanțele publice prevede că „Ordonatorii principali de credite pot delega aceasta calitate înlocuitorilor de drept, secretarilor generali sau altor persoane împuternicite in acest scop. Prin actul de delegare ordonatorii principali de credite vor preciza limitele și condițiile delegării”. Pe de altă parte, în același articol, la alineatul 1, se spune că „Ordonatorii principali de credite sunt miniștrii, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, conducătorii altor autorități publice și conducătorii instituțiilor publice autonome”.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a precizat, pentru MEDIAFAX, că instanța de judecată a rămas singura soluție pentru ca ROF-ul CNA să redevină legal.

„Din luna septembrie și până în prezent, am depus toate diligențele necesare pe lângă colegii mei pentru a discuta și modifica acest Regulament de Organizare și Funcționare ilegal și de a vota în ședința Consiliului eliminarea articolelor care încalcă prevederile legale, dar toate eforturile mele au rămas fără rezultat. Singura soluție a rămas instanța de judecată, care va judeca cererea și care va soluționa cauza”, a mai spus Laura Georgescu.

Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului, a dat în judecată șase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuțiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al instituției.

Dosarul prin care Laura Georgescu, președintele CNA, i-a chemat în judecată pe șase dintre actualii săi colegi – Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Viorel Vasile Buda -, dar și instituția CNA a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 9 martie, la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Obiectul procesului este anularea unui act administrativ al Consiliului Național al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare și Funcționare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Nu a fost stabilită încă o dată în acest proces.

Informația privind dosarul depus în instanță de Laura Georgescu a fost făcută publică, vineri, de Narcisa Iorga, care la rândul său a fost membru al CNA, până în octombrie 2014, când i-a expirat mandatul.

În ședința CNA din 11 septembrie 2014, opt membri ai Consiliului (Viorel Buda, care la momentul respectiv era vicepreședintele CNA, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Narcisa Iorga și Cristina Trepcea) au votat o decizie care modifica Regulamentul de Organizare și Funcționare al instituției.

Prin acea decizie, care a fost adoptată în absența Laurei Georgescu și împotriva căreia a votat doar membrul CNA Christian Mititelu, atribuțiile lui Georgescu la conducerea CNA au fost reduse. De altfel, în acea ședință a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnaliștilor că, prin adoptarea noului ROF, președintele CNA, Laura Georgescu, „nu mai are putere”.

Una dintre modificările aduse prin respectiva decizie a CNA a fost aceea că toate direcțiile instituției, mai puțin cea de audit, au trecut în subordinea întregului Consiliul și nu a președintelui, ca până la momentul respectiv, potrivit informațiilor prezentate în acea ședință a CNA.

Potrivit unor alte prevederi ale ROF-ului adoptate la momentul respectiv, ședințele publice ale CNA sunt conduse de atunci de fiecare membru al Consiliului, în ordine alfabetică, nu doar de președintele Laura Georgescu.

Deși această variantă a ROF a fost adoptată în ședința CNA din 11 septembrie 2014, la care Laura Georgescu nu a fost prezentă, aceasta a semnat ulterior, respectiv pe 16 septembrie 2014, acest document.

În aceeași ședință din 16 septembrie 2014, Viorel Vasile Buda, care era vicepreședinte al CNA, a anunțat că demisionează din această funcție și că va continua să își desfășoare activitatea ca membru.

Înainte de acest anunț, ședințele CNA fuseseră conduse în general de Viorel Vasile Buda, în absența președintelui Laura Georgescu, pe fondul neînțelegerilor dintre unii membri ai Consiliului.

După anunțul demisiei lui Viorel Vasile Buda, Narcisa Iorga a scris pe contul său de Facebook că motivul demisiei acestuia ar fi faptul că Laura Georgescu nu a semnat noul Regulament de Organizare și Funcționare al CNA.

Decizia de modificare a ROF al CNA a venit în urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august 2014, în Comisia de Cultură a Senatului. Audierea a avut loc din cauza neînțelegerilor dintre membrii Consiliului, care cereau demisia Laurei Georgescu pe fondul apariției în media a unor înregistrări în care aceasta ar fi folosit un limbaj injurios.

Mandatele Narcisei Iorga și Cristinei Trepcea în CNA au expirat în octombrie 2014, în timp ce Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu sunt și în prezent membri ai Consiliului, alături de Laura Georgescu.

Faptul că mandatele Narcisei Iorga și Cristinei Trepcea au expirat în octombrie 2014 ar putea fi motivul pentru care acestea nu au fost chemate în instanță în acest proces.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024