„Motivele demiterii constau in nerealizarea criteriilor de performanta asumate de fostul director”, se arata intr-un comunicat al companiei, semnat de presedintele Consiliului de Supraveghere, Cristian Eugen Radu.
Conducerea executiva a companiei va fi asigurata de catre ceilalti membri ai directoratului, coordonati interimar de Laurențiu Ciobotărică, directorul diviziei financiare a CE Oltenia.
Actionarii CE Oltenia voiau să îl demită pe Ciurel încă din ședința din 23 noiembrie, însă, din lipsa de cvorum, Consiliul de Supraveghere nu a putut lua această decizie.
Ciurel a declarat recent că, dacă va fi demis, va contesta decizia în instanța si „va sta acasa pe bani multi”. El anunta totodata că urmează să fie înlocuit cu Laurențiu Ciobotărică, actualul director financiar al producătorului de energie.
Directorul revocat al CE Oltenia este trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari”. În acest dosar au mai fost trimiși în judecată fostul premier Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”, Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ”Șova și Asociații”, Dumitru Cristea, la dată respectivă director general al Complexului Energetic Turceni și Octavian Laurențiu Graure, la dată faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
Potrivit DNA, în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), Ciurel a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 și 22 decembrie 2008 trei acte adiționale la contractul de asistență juridică denumit «Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari» încheiat cu SCA «Șova și Asociații», prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA «Șova și Asociații» fără nici un fel de procedura concurențială, fără că sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu.
În executarea actelor adiționale, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ciurel Laurențiu-Dan a semnat și avizat din partea C.E.R. facturile și notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiționale, iar banii plătiți au provenit din fondurile de investiții.
Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER și a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite către SCA «Șova și Asociații».
În calitate de director general și ordonator de credite al C.E Rovinari, Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat, la 14 februarie 2008, un alt contract de asistență cu SCA «Șova și Asociații», în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) și SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SĂ (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea că obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri).
În urmă încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA «Șova și Asociații». Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 și 6, a fost încheiat la insistențele inculpatului Șova Dan-Coman, cel care a și conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA «Șova și Asociații».
De asemenea, Ciurel a contestat si mai multe decizii ale actionarului companiei, Ministerul Energiei.
CE Oltenia anunta vineri, intr-un comunicat semnat de Ciurel, ca majorarea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în 2016, propusă de Ministerul Energiei, este o măsură neeconomică și are un impact puternic asupra consumatorului captiv, în special pentru populație, dar și pentru producătorii clasic.