Prima pagină » Știri » Lazăr Comănescu, propus la MAE, a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate

Lazăr Comănescu, propus la MAE, a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate

Lazăr Comănescu, propus la MAE, a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate
Consilierul prezidențial Lazăr Comănescu, propus la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a primit, luni, din partea comisiilor de specialitate, un aviz favorabil, precizând că una dintre prioritățile mandatului său va fi întărirea dimensiunii economice a diplomației românești.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”, votul fiind secret, cu bilețele.

Lazăr Comănescu a fost audiat în fața comisiilor de politică externă și a comisiilor pentru relația cu românii de pretutindeni din Camera Deputaților și din Senat.

Ministrul propus a susținut că dorește crearea unui mecanism de „întâlniri sistematice” între MAE și Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomația românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomației românești nu vor fi schimbate, însă își dorește, în primul rând, întărirea rolului regional al României. „O afirmare mai puternică a României în regiunea noastră poate să aibă loc și trebuie să aibă loc. Relațiile noastre cu vecinii trebuie considerate factori de potențare pentru acest rol”, a spus ministrul propus.

Pe de altă parte, Comănescu a vorbit și despre necesitatea întăririi laturii economice a diplomației. „Este foarte important să revigorăm relațiile noastre cu spațiile din afara Europei și euroatlantice, nu în ultimul rând din rațiuni economice. (…) Mă gândesc la nevoia unei consolidări semnificative a dimensiunii economice a politicii externe românești. (…) Eu ca ministru mă voi ține morțiș de această chestiune”, a spus consilierul prezidențial. Acesta a enumarat India, China și Japonia ca țări cu un astfel de potențial, dar și Rusia.

În ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, Comănescu a precizat că poziția României trebuie să fie „pragmatică” și în linie cu deciziile UE și NATO. Mai mult, Comănescu a vorbit și despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea în Ucraina, de care depind relațiile cu Moscova. „Fără respectarea acestuia, dialogul cu partenerii ruși nu poate să revină la ceea ce se numește business as usual”, a spus ministrul propus.

Lazăr Comănescu a adus în discuție și spațiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, „nu este funcțional”, însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.

În privința Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost întrebat dacă susține varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau consideră că România și Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. „Eu cred că esența reușitei demersului nostru în privința relației cu Republica Moldova ține de capacitatea noastră comună ca Republica Moldova să se apropie până la integrarea completă la Uniunea Europeană”, a răspuns Comănescu.

„Factorul emoțional, justificat, îndreptățit, este înrădăcinat în noi, dar politica externă se face privind lucrurile în realitatea lor”, a continuat Comănescu.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat în cadrul comisiilor aproape două ore.

Autor