Lazăr îi cere lui Toader explicații despre recursul compensatoriu: Am vrea să știm și noi ce studii de impact s-au făcut
„Ministerul Public a avertizat încă de la începutul anului că toate modificările legislative trebuie făcute pe bază unui studiu de impact. Se confirmă încă o dată nevoia unui studiu de impact pentru fiecare modificare legislativă. Am vrea să știm și noi ce studii s-au făcut pentru a putea comenta rezultatele”, a declarat Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Întrebat dacă Legea recursului comensatoriu a fost o măsură precipitată, Lazăr a precizat: „Nu pot să vă spun”.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie și, potrivit acesteia, deținuții care au stat în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate.
În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.
„În baza acestei legi, prin adăugirea celor șase zile (..) – au ieșit 529 de detinuți. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader.
Alți 3.349 de deținuți au dobândit vocația la liberare condiționată în cursul zilei de 19 octombrie, a mai spus ministrul.
Astfel, cei peste trei mii de condamnați întrunesc acum condițiile pentru a cere eliberarea condiționată, fracția de executare a pedepsei fiind îndeplinită mai repede datorită celor șase zile de libertate obținute pentru 30 de zile executate în condiții improprii.