Prima pagină » Știri » Lecție pentru Dispeceratul 112. „Prefă-te că vorbești cu un prieten”. „Nu răspunde, bate în telefon”. Comparație cu apelul Alexandrei

Lecție pentru Dispeceratul 112. „Prefă-te că vorbești cu un prieten”. „Nu răspunde, bate în telefon”. Comparație cu apelul Alexandrei

Lecție pentru Dispeceratul 112. „Prefă-te că vorbești cu un prieten
Câteva înregistrări făcute publice pe youtube arată cum în alte state, operatorii Serviciilor de Urgență sunt înstruiți și reacționează nu doar pentru a trimite echipajele cât mai repede, ci și pentru a le spune victimelor cum să se comporte.

Una dintre înregistrările făcute publice pe youtube prezintă dialogul dintre o dispeceră și o fată, surprinsă în casă de hoți. Fetița reușește să se ascundă în dressing.

„Nu vorbi”, a spus dispecera când a auzit vocea unui bărbat în casă.

În schimbul unui răspuns, aceasta îi cere fetei să bată în telefon pentru „Da” și „Nu”, astfel încât să înțeleagă ce vrea să spună.

 

O altă înregistrare arată că victima unui viol sună la 911 (echivalentul 112), prefăcându-se că vorbește cu sora ei. Dispecera reușește, și în acest caz, cu un profesionalism desăvârșit, să afle toate datele, deși fata nu a spus nimic concret.

Întrebările de genul:

„Ești în trafic?”, „Ești cu cineva cunoscut?” „Știe persoana cu care ești că ai sunat la 911”, „Ești răpită?”, „Ai fost violată?”, „Mergi spre sud sau nord?”, „Ești pe șoseaua…?”, au fost cele care au făcut-o pe operatoarea de la Dispeceratul de Urgență să înțeleagă că are de a face cu un caz de răpire.

„Prefă-te că vorbești cu un prieten și voi apela la cineva să te ajute”.

„Persoana cu care ești are o armă?” „Nu știu”, a răspuns fata.

Întrebare cu întrebare, dispecera se apropie tot mai mult de localizarea și indentificarea victimei, astfel încât din răspunsuri cu „Da” și „Nu”, angajata dispeceratului reușește să salveze victima.

19 minute. Atât a durat conversația cu 911, după care agresorul este oprit în trafic și reținut.

 

 

Prin comparație, Alexandra, fata de 15 ani care a sunat de trei ori la 112, nu a a primit niciun sfat și i s-a reproșat că ține linia ocupată.

Mai mult, polițistul care a preluat cazul nu a arătat deloc compasiune.

Op. 112 (2): Unde ești în Caracal? Păi și acuma pe unde ești, te poți uita? Uită-te…uită-te …
Op. 112 (2): Dar de unde îl cunoști tu pe el? Ia spune-mi…

A.M.: Am zis că Bold, Antonius Caracalla numărul 9 …
Polițist (2): Acolo la numărul 9 stă Popescu ăsta Lucian?
A.M.: Nu știu, am găsit doar o carte de vizită și mă gândeam că poate e a lui.
Polițist (2): Păi cartea de vizită e a lui?
A.M.: Nu știu…
Polițist (2) (ton ironic): Aaa, nu știi nici asta! Bine, așteptați acum…așteptați acolo, va veni acum echipajul în două-trei minute, așteptați.
A.M.: Vă rog stați cu mine la telefon că îmi este frică…vă rog…
Polițist (2): Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri, rămâneți acolo că vine echipajul de poliție, negreșit va veni, da, două-trei minute, ce naiba? (pe fundal se aude plânsul Alexandrei)
A.M.: (plângând) Bine…
Polițist (2): Da? Stați liniștită, calmați-vă un pic, da?
A.M.: (plângând, disperată) Mi-e frică…!
Polițist (2): Încercați să vă calmați, păi…da? Calmați-vă și va veni echipajul, e pe drum…

Echipajele aflate pe drum au ajuns după 19 ore la locul faptei. Pe proprietatea lui Gheorghe Dincă au mai fost găsite doar cenușă și oase, iar analizele INML au demonstrat că este vorba despre ADN-ul Alexandrei.

Citește și