Parlamentul german a adoptat joi o lege prin care arderea sau distrugerea oricărui steag al unei națiuni sau al Uniunii Europene să fie o infracțiune pedepsibilă. În conformitate cu noua lege, persoanele care încalcă legea pot primi până la trei ani de închisoare. Același lucru este valabil și pentru imnul UE, Oda Bucuriei a lui Beethoven.
Legislația a fost impulsionată de parlamentari după ce protestatarii au ars steaguri israeliene pe străzile capitalei Berlin în 2017, potrivit BBC.
„În Germania, steagul israelian nu are voie să fie ars”, a declarat Johannes Fechner, purtătorul de cuvânt al politicii juridice a Partidului Social Democrat (SPD).
Ministrul Justiției, Christine Lambrecht, membru al SPD de centru-stânga, a declarat că „arderea steagurilor public nu are nicio legătură cu protestele pașnice”. Ea a spus că a stârnit „ura, mânia și agresivitatea” și a rănit sentimentele multor oameni.
Înainte de aoptarea legii, Codul Penal german prevedea protecții pentru simbolurile republicii federale și ale națiunilor suverane în anumite condiții.
Noua legislație își propune să aboleze aceste lacune și să extindă protecția steagului UE, care a fost stabilit în timpul protestelor eurosceptice și de extremă dreaptă din Germania.
Noua lege se aplică și altor acte, cum ar fi ruperea steagurilor. Afișarea publică a svasticii naziste și a altor simboluri naziste este deja interzisă în Germania.
Singurul partid care a votat împotriva noii legi a fost ”Alternativa de Extremă dreaptă pentru Germania” (AfD) care a condamnat noua lege drept „ingerință excesivă în libera exprimare și expresie artistică”.
Fapta de ardere a drapelului Uniunii în Marea Britanie nu este o infracțiune, dar Franța a adoptat o lege prin care arderea steagului UE se pedepsește cu o amendă de până la 7.500 EUR (6.600 £; 8.000 USD) sau șase luni de închisoare.
Spania, Italia și Grecia au, de asemenea, legi care interzic profanarea steagului național.