Lege în favoarea notarilor condamnați, adoptată cu o vitează-record de parlamentari
Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană și a Legii notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995 a trecut de Senat marți, apoi, miercuri atât de Comisia juridică a Camerei Deputaților, cât și de plenul Camerei, în condițiile în care nume grele din Parlament sunt notari publici.
Legea a obținut 215 voturi pentru la Cameră, fiind inițiată de 46 parlamentari, majoritatea PNL și PSD, articolele ce ridică semne de întrebare fiind adoptate însă ca amendamente de Comisia juridică a Senatului.
Astfel, forma finală adoptată de Senat prevede că ”notarul public nu poate fi asimilat funcționarului public din punct de vedere al răspunderii penale pentru deciziile și activitatea organizatorică și administrativă depusă la biroul notarial și în cadrul celorlalte structuri ale organizației notariale”, ceea ce înseamnă că nu li se va aplica legislația anticorupție.
Calitatea de notar public încetează când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea cu executare pentru săvârșirea unei infracțiuni de serviciu, au mai decis în unanimitate senatorii din Comisia juridică și apoi plenul, pe modelul prevederilor pentru aleșii locali.
Deputații din Comisia juridică, prin social-democratul Ciprian Nica, au plusat, forma adoptată de ei a articolului precizând că este vorba doar de condamnarea cu executare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni de serviciu.