Lege promulgată de președinte: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru persoanele care nu se legitimează în fața polițistului
Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice a fost inițiată de fostul ministru de Interne Carmen Dan și vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache.
Actul normativ prevede că „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.
În forma anterioară a legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, sancțiunea era de maxim 500 de lei amendă.
Printre situațiile în care polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane sunt când:
„- aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
– există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
– descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
– aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
– există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia”.
Polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării iar atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau „a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”.
O altă modificare legislativă vizează sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicală care tulbură liniștea în cartiere rezidențiale cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.
Legea în vigoare interzice „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.
De asemenea, în cazul repetării contravenției în termen de 24 de ore, se aplică o amendă de până la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității.
De asemenea, la legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române se introduc reglementări noi pentru metodele de imobilizare sau neutralizare a celor care amenință viața ueni persoane.
„Desfășoară activități de negociere și asigură intervenția, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei; Desfășoară activități specifice, potrivit competențelor stabilite prin lege, ca reacție la acte de terorism iminente sau în desfășurare în scopul împiedicării ori limitării efectelor acestuia, neutralizării acțiunilor agresive și/sau a mijloacelor și dispozitivelor utilizate de teroriști”, arată noul text de lege.
Totodată, forțele de ordine vor trebui:
„- să interzică, temporar, accesul sau prezența oricărei persoane în perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, dacă prin aceasta ar fi afectată desfășurarea normală a activității organelor abilitate, legată de probarea faptelor;
– să interzică, temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea, a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa ori a altei persoane;
– să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acțiunile ilegale;
– să oprească forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condițiile legii;
– să consulte specialiști ori experți, să solicite și, în condițiile legii, să obțină obiecte, înscrisuri sau relații oficiale de la autorități ori instituții publice, precum și să solicite obiecte, înscrisuri sau relații de la persoane juridice de drept privat ori de la persoane fizice;
– să exercite orice alte drepturi și să îndeplinească orice alte îndatoriri prevăzute de lege”.
Legea promulgată mai introduce o prevedere prin care polițistul trebuie să aibă un comportament civilizat când își îndeplinește atribuțiile.
„În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă și fermă. Polițistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare și abilități de gestionare a situațiilor conflictuale”, prevede textul normativ.
O altă prevedere introdusă printre atribuțiile polițiștilor este că vor trebui să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acțiunile ilegale.
Pe 18 septembrie, CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL și USR cu privire la legea prin care polițiștii obțin atribuții sporite în misiune.
La momentul adoptării legii în Camera Deputaților, în luna iulie, PNL și USR au reclamat abuzurile pe care polițiștii le pot face prin această lege.