Prima pagină » Știri » Legea amenzilor se înăsprește. Șoferii care nu plătesc sunt executați silit sau muncesc în folosul comunității

Legea amenzilor se înăsprește. Șoferii care nu plătesc sunt executați silit sau muncesc în folosul comunității

Legea amenzilor se înăsprește. Șoferii care nu plătesc sunt executați silit sau muncesc în folosul comunității
Șoferii nu vor mai putea fenta atât de ușor amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulație, pentru că vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu și vor fi obligați să semneze confirmarea de primire.

Șoferii nu vor mai putea fenta atât de ușor amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulație, pentru că vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu și vor fi obligați să semneze confirmarea de primire. Dacă refuză acest lucru, șoferii rău-platnici vor fi executați silit de către Fisc, iar dacă și această metodă eșuează, ei vor fi trimiși în judecată și vor putea fi condamnați la muncă în folosul comunității. Șoferii străini vor putea achita amenzile și la ieșirea din România, în punctele de trecere a frontierei.

Pe de altă parte, Poliția va fi obligată să trimită amenzile în maximum 2 luni de la constatare, altfel acestea se prescriu. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care reglementează cooperarea polițienească în domeniul rutier, la nivel UE.

Proiectul de lege care prevede că șoferii români nu vor mai putea ignora amenzile primite în alte state UE, pentru că polițiștii își vor interconecta registrele rutiere la nivelul UE, modifică și legea românească privind amenzile, stabilind o procedură clară. Modificarea vine în contextul în care gradul de colectare a amenzilor privind contravențiile la Codul Rutier este la un nivel ridicol în România, de aproximativ 25%, ceea ce prejudiciază bugetele locale de un venit important.

În prezent, șoferii pot ignora amenzile primite prin Poștă, fie neprezentându-se la oficiul poștal să ridice recomandata, fie ignorând pur și simplu amenda. Amenzile acumulate trebuie plătite obligatoriu doar în momentul în care autovehiculul este vândut unui alt proprietar.

Astfel, proiectul de lege prevede că, dacă un șofer refuză să ridice plicul cu amenda de la Poștă sau refuză să semneze confirmarea de primire a plicului la domiciliu, atunci o copie a amenzii va fi afișată în plic închis la domiciliul șoferului contravenient. Dacă adresa șoferului nu mai este valabilă, plicul cu amenda se va afișa la avizierul Primăriei localității respective.

Dacă șoferul nu plătește amenda în termen de 30 de zile de la primirea confirmată a procesului verbal, atunci se pune în mișcare executarea silită. Dacă ANAF eșuează în această tentativă timp de un an de la declanșarea procedurii, atunci va fi sesizată instanța, pentru a dispune o perioadă de muncă în folosul comunității pentru șoferul rău-platnic.

Șoferii străini primesc nu mai scapă nici ei de amenzile rutiere

În cazul în care șoferul nu este român și domiciliază în străinătate, atunci procesul verbal cu amenda se trimite prin Poștă, însoțit de o traducere într-o limbă de circulație internațională.

Amenzile vor putea fi plătite, în afară de trezoreriile naționale și locale, și prin intermediul unor bănci și prin internet, iar șoferii străini vor avea posibilitatea să achite amenzile în punctele de trecere a frontierei și la sediile ambasadelor și consulatelor românești din străinătate.

În cazul în care șoferul străin nu plătește amenda timp de doi ani, atunci va fi sesizată instanța, pentru a impune sancțiunea cu muncă în folosul comunității.

Numerele LOTO. Miză de 9,6 milioane de euro la jocul LOTO 6 din 49

 

Citește și