Prima pagină » Știri » Legea anti-maidanezi, dezbătută de deputați. Oprescu propune eutanasierea după șapte zile

Legea anti-maidanezi, dezbătută de deputați. Oprescu propune eutanasierea după șapte zile

Legea anti-maidanezi, dezbătută de deputați. Oprescu propune eutanasierea după șapte zile
Deputații din comisiile juridică și de administrație au început, luni, dezbaterile asupra legii privind câinii fără stăpân, în prezența primarului general Sorin Oprescu și a reprezentanților unor ONG-uri, președintele Comisiei juridice precizând că sunt luate în discuție articolele vizate de CC.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, la dezbaterile din comisii a legii câinilor fără stăpân, că propune mai multe amendamente pentru rezolarea situației acestora, printre care eutanasierea câinilor din adăposturi care nu sunt adoptați în 7 zile și eliminarea reîntoarcerii acestora în stradă.

Oprescu a spus, în ședința comisiilor juridică și de administrație, că apreciază celeritatea discuțiilor privind legea câinilor fără stăpâni și că are cinci amendamente care „pot să descătușeze administrațiile locale și să dispară de pe străzi masa de câini”.

El a spus că în contextul eutanasierii câinilor are la adresa sa 196 de plângeri penale.

Oprescu a propus ca, după șapte zile în adăpost, câinii care nu sunt adoptați sau revendicați să fie eutanasiați. El a propus și eliminarea reîntoarcerii în teritoriu a câinilor, arătând că vaccinarea, curățarea și ciparea cățeilor este obligatorie, dar reteritorizarea lor nu este în regulă.

Sorin Oprescu a mai spus că trebuie reguli clare privind adoptarea câinilor, dar și referitoare la cei care au adoptat câinii și că toți care adoptă câini trebuie responsabilizați și când nu-i mai doresc lângă ei să-i poată returna.

Oprescu a propus și sancțiuni aspre până la incriminarea ca infracțiuni pentru cei care abandonează câinii în spațiul public și apoi sunt regăsiți pe stradă, adăugând că trebuie să constituie infracțiune și mutatul câinilor dintr-o parte în alta.

„Trebuie să avem mâinile dezlegate să ne facem treaba, nu vorbește nimeni de eutanasierea în masă”, a mai spus Oprescu.

El a arătat că amendamentele propuse „lămuresc dihonia atunci când vine vorba de eutanasiere”.

Oprescu a mai precizat că administrația locală nu are bani pentru a construi zeci de adăposturi și nici pentru a îngriji câini cinci-șase ani cât durează viața lor.

Primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, a propus la comisii ca termenul în care câinii să fie ținuți în adăposturi să fie de 14 zile și nu de 7 zile, arătând că în 7 zile câinii care au proprietar pot fi revendicați, iar după încă 7 zile cei care nu sunt adoptați trebuie să fie eutanasiați.

„Noi, primarii de municipii din România, suntem pentru această soluție radicală”, a precizat Pendiuc, arătând că trebuie să fie precizate în lege și termene în care trebuie să fie colectați câinii de pe străzi.

Pendiuc a mai spus că trebuie prevăzute și sume de bani pentru realizarea acestor lucruri și le-a spus parlamentarilor că, dacă cineva se întreabă ce se întâmplă cu câinii după eutanasiere, la Pitești există un incineratoriu de materii organice.

„La Pitești, din 2005 avem un incinerator de materie organică și vă spun asta, dacă cineva se întreabă ce facem cu câinii după eutanasiere, avem soluții”, a adăugat Pendiuc.

Reprezentantul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a spus că este surprins de faptul că după cinci ani este chemat iar la dezbaterea privind câinii fără stăpân și că sunt primii care nu doresc câinii pe stradă, iar eutanasierea să fie ultima soluție.

Reprezentanta Asociației „Cuțu, Cuțu” Antoanela Pascu a precizat că asociația se opune exterminării în masă a câinilor și că soluția eutanasierii prin injecție letală și deținerea câinilor în „megaadăposturi” nu e acceptabilă.

Asociația „Cuțu, Cuțu” susține proiectul de lege în forma Senatului și că, pe lângă programele de sterilizare la nivel național, trebuie făcute și programe educative, a mai spus reprezentanta asociației.

Fostul senator Marius Marinescu, inițiator al proiectului de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, a spus că este împotriva eutanasierii câinilor.

El a arătat că și iubitorii de animale, de cealaltă parte, doresc să fie luați câinii de pe stradă și că trebuie găsite soluții pentru crearea de adăposturi, inclusiv construirea de țarcuri în câmp.

El a spus că după ce se vor strânge toți câinii în adăposturi ONG-urile pot să preia aceste adăposturi și să aibă grijă de câini.

„Pentru finanțarea acestor adăposturi se găsesc soluții, trebuie să se dea o derogare ca toate mărfurile perisabile de la supermarket-uri să meargă la aceste adăposturi. Rugămintea e să nu provocăm crime. Nu se poate vorbi de eutanasiere colectivă, ci numai individuală a câinilor cu boli incurabile, a câinilor agresivi”, a mai spus Marinescu.

Șeful Autorității Naționale Sanitar Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, a precizat, în replică la propunerea lui Marius Marinescu, că toate produsele care nu mai pot fi consumate sunt dirijate către unitățile de neutralizare și nu pot fi introduse în hrana animalelor.

Dezbaterile din comisiile de administrație și juridică privind proiectul de lege referitor la gestionarea câinilor fără stăpân continuă în absența presei, a reprezentanților ONG-urilor și a primarilor.

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că în comisii vor fi luate în discuție doar articolele care au fost contestate de Curtea Constituțională și că toate celelalte dezbateri care nu vizează aceste articole nu au efect în cadrul comisiilor.

„Procedura ne obligă să ne limităm strict la ceea ce a comunicat CC”, a spus Ciucă.

 

Deputații din comisiile juridică și de administrație au început, luni, dezbaterile asupra legii privind câinii fără stăpân, în prezența primarului general Sorin Oprescu și a reprezentanților unor ONG-uri, președintele Comisiei juridice precizând că sunt luate în discuție articolele vizate de Curtea Constituțională.

Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a precizat, la începutul ședinței, că vor fi discutate doar articolele vizate de observațiile Curții Constituționale și că, dacă sunt dezbateri pe alte aricole, acestea nu au efect în cadrul comisiilor.

La ședința comisiilor juridică și de administrație publică din Camera Deputaților participă și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat luni că proiectul de lege privind câinii fără stăpân va fi analizat de comisiile juridică și de administrație ale Camerei, urmând ca să fie dezbătut marți în plen și votat pentru a fi trimis spre promulgare.

El a mai spus că încă de săptămâna trecută există o voință în cadrul USL ca acest proiect să fie promovat în concordanță cu decizia Curții Constituționale.

„Există o voință în cadrul USL ca acest proiect să fie promovat în concordanță cu decizia CC astfel încât fiecare să aibă instrumente prin care să elimine odată pentru totdeauna această problemă”, a adăugat Valeriu Zgonea.

El a făcut aceste precizări după ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților.